Uutinen 26.9.2008

Ministeri Väyrynen osallistuu EU:n epäviralliseen kehitysministerikokoukseen Bordeaux’ssa

Tiedote 356/2008
26.9.2008

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen osallistuu 29.-30. syyskuuta Ranskan Bordeaux’ssa järjestettävään EU:n epäviralliseen kehitysministerikokoukseen.

Kokouksen ensimmäisenä päivänä keskustellaan elintarviketurvasta ja EU:n toimista kriisiin vastaamiseksi. Maataloustuotteiden ja elintarvikeperushyödykkeiden hinnat ovat nousseet merkittävästi viime vuosina, mistä kärsivät ensisijaisesti köyhimmät väestöryhmät. Suomi korostaa maaseutukehityksen roolia sekä kauppaa tukevaa kehitysyhteistyötä maataloussektorin ja maaseutuelinkeinotoiminnan kehittämisessä.

Ministerit keskustelevat myös eurooppalaisesta apuarkkitehtuurista. Aiheessa keskitytään siihen, miten kehitysyhteistyöinstrumenttien ja -toimijoiden yhteistyötä voitaisiin parantaa ja miten kehitysyhteistyön rahoitus jakautuisi tasapuolisemmin.

Toisena kokouspäivänä keskustellaan EU:n kannoista marras-joulukuun vaihteessa pidettävään Dohan kehitysrahoitusseurantakokoukseen. Suomi korostaa, että myös kehitysrahoitusdialogissa on tarkasteltava kestävää kehitystä laajasti. Lisää painoa tulisi panna yksityisen sektorin kehittämiselle, joka on kestävän taloudellisen kehityksen ja köyhyyden poistamisen perusta.

Lisäksi kokouksessa keskustellaan ilmastonmuutoksesta ja kehitysmaiden tarpeista Poznanin ja Kööpenhaminan osapuolikokousten valossa. Suomi korostaa, että kehitys- ja ilmastokysymyksiä ei voi erottaa toisistaan, vaan ilmastokysymyksistä tulee käydä keskustelua osana kehityspoliittista keskustelua. Kehitysmaissa toteutettavat adaptaatio- ja mitigaatiotoimet tulee vahvasti linkittää niissä toteutettavaan kehitysyhteistyötoimintaan ja kansallisiin köyhyyden vähentämissuunnitelmiin.

Kokouksessa käsitellään myös kehitysmaiden terveysjärjestelmien vahvistamista ja terveysjärjestelmien rahoitusta sekä Georgian humanitaarista tilannetta ja tulevien EU-puheenjohtajamaiden Tshekin ja Ruotsin painopisteitä kehityspolitiikassa.

Lisätietoja: ministerin erityisavustaja Ossi Martikainen, puh. 040 592 6769, ja lähetystöneuvos Pirjo Suomela-Chowdhury, puh. 040 721 7159