Uutinen 7.10.2008

Kansalaiset tutustuivat Eurooppatiedotuksen ja ulkoministeriön toimintaan Merikasarmilla

Kuva: EurooppatiedotusUlkoasiainministeriö juhli 90. juhlavuottaan Merikasarmilla järjestetyssä avoimessa kansalaistapahtumassa 28. elokuuta 2008. Eurooppatiedotus esitteli toimintaansa omalla pisteellään, jossa kansalaiset saivat testata EU-tietouttaan pelaamalla verkkopeliä ja vastaamalla Eurooppa-aiheiseen tietovisaan. Jaossa oli myös EU-aiheisia julkaisuja.

Kansalaistapahtuman kävijöille oli tarjolla opastettuja kierroksia ministeriön tiloihin sekä mahdollisuus tutustua eri osastojen toimintaan. Suurlähettiläät ja pääkonsulit olivat tavattavissa osastojen esittelypöytien luona. Eurooppatiedotus kuulosteli oman pöytänsä luona vierailijoiden mielipiteitä tapahtumasta. Suurin osa haastatelluista tunsi Eurooppatiedotuksen jo ennestään ja oli kiinnostunut opintojen tai työn puolesta Euroopan unionin asioista. Myös kokonaan uusia tuttavuuksia kerääntyi esittelypöydän eteen.

Roiha-VuojelaOpettajat Hilkka Vuojela (oikealla) ja Anna-Liisa Roiha tunsivat hyvin Eurooppatiedotuksen jo monen vuoden takaa. Historiaa ja yhteiskuntaoppia opettava Roiha käyttää Eurooppatiedotuksen julkaisuja opetuksen tukena joka vuosi. Suosikki on Eurooppatiedotuksen lautapeli: "Pelit ovat hyvä tapa oppia".

Sofia-Heini

 

Sofia ja Heini tulivat tutustumaan ulkoministeriön telttatapahtumaan avoimen yliopiston historian opintoryhmän mukana. Heille Eurooppatiedotus oli uusi tuttavuus.

 

 

Viranomaisten avoimuus yllätti positiivisesti

 

de Ruiter-van der Veer

Hollantilaiset Joyce de Ruiter ja Martyn van der Veer osallistuivat tapahtumaan työharjoittelijana ulkoministeriössä toimivan ystävänsä houkuttelemina. Van der Veerin mielestä tällaisia tapahtumia kuuluukin järjestää: "Näin veronmaksajat ainakin pääsevät näkemään, miten heidän rahojaan käytetään. Alankomaissa ei järjestetä avoimia kansalaistapahtumia, viranomaisten yhteystiedot ovat pelkkä postilokero." Van der Veer harmitteli, ettei ymmärtänyt suomen- ja ruotsinkielisiä julkaisuja ja toivoi, että julkaisuja olisi saatavilla useammalla eri kielellä, kun kerran EU:ssa ollaan.

Myös espoolainen eläkeläinen, joka ei halunnut nimeään verkkosivuille, sanoi yllättyneensä positiivisesti avoimesta tilaisuudesta ja tulleensa yleissivistyksen takia: "Aikaisemmin ulkoministeriöllä on ollut elitistinen maine". Myös EU:n ja Välimeren unionia käsittelevä keskustelutilaisuus houkutteli paikalle.

Verkkopeli ei ollut helppo nakki
 

Eurooppatiedotuksen verkkopeliä ei uskaltautunut kovin moni pelaamaan. Peli on tehty lukion Euroopan unionia käsittelevien kurssien oppimateriaalin pohjalta, vaikeustasoja on kolme. Harvojen urheiden pelaajien jälkituntemuksia kyseltiin.

Uuspelto

 Maailmanpolitiikan opiskelija Vesa Uuspelto on tutustunut opinnoissaan Eurooppatiedotukseen ja uskaltautui pelaamaan verkkopeliäkin. Uuspellon mielestä peli virkistää mukavasti muistia.

  

 

Johannes-Eelis

Veljekset Johannes ja Eelis Hemberg, 12 ja 14 vuotta, istahtivat ennakkoluulottomasti verkkopelin ääreen. Eeliksen mielestä peliä jaksaa vähän aikaa pelata, mutta se soveltuu hänen mielestään ehkä paremmin ammattilaisille. Eelis on tutustunut kirjastossa Eurooppatiedotuksen julkaisuihin. Hän ei vielä tiennyt aikooko tulevaisuudessa EU-tehtäviin, vaikka ala kiinnostaakin. Johannekselle Eurooppatiedotus ei ollut ennestään tuttu, mutta hänkin pelasi rohkeasti verkkopeliä kisällitasolla. Nurmi-Holopainen

 

Merivoimien edustajat Jyrki Nurmi ja Pentti Holopainen kommentoivat peliä: "Pari mennyt väärin…", "…Mutta yhteistyöllä toimii!"

 

Arvonnan tulokset

Eurooppatiedotus arpoi kaikkien EU-tietovisaan osallistuneiden kesken kahdeksan kappaletta 4 Gb:n muistilla varustettua muistitikkua. Onnittelut voittajille! Muistikun voittivat:

Niina Kareinen, Espoo /> Kirsti Laamanen, Helsinki
Matti Liukkonen, Helsinki
Kalevi Marin, Kerava
Vilho Mensio, Alvettula
Otto Meri, Helsinki
Virpi Raitanen, Helsinki
Carita Sominen, Helsinki

Eurooppatiedotuksen verkkopeli – Testaa EU-tietosi tästä!