Uutinen 19.11.2008

Kainuun rönttönen sai EU:n nimisuojan

Kuva: Kainuun Sanomat,Sirkku RautioRönttönen on viides suomalainen elintarvike, joka on saanut EU:n nimisuojan. (Kuva: Kainuun Sanomat,Sirkku Rautio)

Kainuulainen perinneruoka rönttönen on saanut Euroopan unionin maantieteellisen merkinnän suojan. Ruiskuoreen leivottua piirakkaa saa nimittää Kainuun Rönttöseksi vain silloin kun se on valmistettu Kainuussa. Kainuun Sanomien mukaan Kainuun leipuriliikkenharjoittajat ry jätti hakemuksen rönttösen nimen suojaamiseksi 1990-luvun lopulla.

Nimisuojan saadakseen Kainuun on liityttävä ainakin yhteen rönttösen tuotanto-, jalostus- tai käsittelyvaiheeseen. Osa rönttösen raaka-aineesta voidaan tuoda Kainuun ulkopuolelta. Nimisuojan saanutta tuotetta saavat tehdä kaikki alueen tuottajat, kunhan he noudattavat rekisteröityä tuote-eritelmää. Eritelmään on kirjattu muun muassa rönttösen valmistusmenetelmä ja käyttötarkoitus. Aito Kainuun rönttönen esimerkiksi valmistetaan sataprosenttisesti käsin. Konetta käytetään ainoastaan avustamaan taikinan vaivausta, kaulintaa ja perunoiden kuorintaa.

Suomalaisista tuotteista EU:n nimisuojan ovat aikaisemmin saaneet Lapin puikula, sahti, karjalanpiirakka ja kalakukko. EU:n alueella nimisuojauksen on saanut noin 800 tuotetta.

Euroopan unionin elintarvikkeiden arvostus- ja suojausjärjestelmä suojaa elintarvikkeita ja maataloustuotteita nimen väärinkäytöltä ja väärennöksiltä.

Kuva: Euroopan komissioSuoja voidaan myöntää tuotteille, joita on usean sukupolven ajan valmistettu tietyllä alueella tai tietyllä menetelmällä. (Kuva: Euroopan komissio)

Suojaus on kuluttajalle tae tuotteen korkeasta laadusta, sillä suojan voi saada vain tuote, jonka alkuperä, raaka-aineet ja tuotantotapa ovat tarkkaan tunnetut. Suojausjärjestelmiä on kolme erilaista.

Suojattu alkuperänimitys (SAN) voidaan antaa tuotteelle, joka tuotetaan ja jalostetaan tietyllä maantieteellisellä alueella. Suomesta esimerkkinä on Lapin puikula, joka saa erityisominaisuutensa kasvaessaan pitkän päivän oloissa. Muita tunnettuja esimerkkejä ovat italialaiset Parman kinkku ja Parmigiano Reggiano -parmesaanijuusto sekä Camembert-juusto Ranskan Normandiasta.

Maantieteellisen merkinnän suojan (SMM) saanut tuote liittyy perinteisesti tiettyyn maantieteelliseen alueeseen, mutta osa sen tuotanto- tai jalostusprosessista voi tapahtua kyseisen alueen ulkopuolella. Rönttosen lisäksi muita tällaisen suojauksen ovat esimerkiksi Aachenin piparkakut ja Ardennien kinkku.

Aidon perinteisen tuotteen (APT) merkinnän saanutta tuotetta voidaan valmistaa eri paikoissa EU:n alueella, mutta se on valmistettava perinteistä, rekisteröityä valmistusmenetelmää noudattaen. Suomalaisista tuotteista valmistusmenetelmältään suojattuja ovat karjalanpiirakka, kalakukko ja sahti. Muita suojattuja perinnetuotteita ovat esimerkiksi Mozzarella-juusto ja tietyt belgialaiset hedelmäoluet (mm. Faro, Kriek).

EU:n nimisuojaa voivat hakea elintarviketuottajajärjestöt tai useampien tuottajien yhteenliittymät. Suomessa hakemus toimitetaan alueelliseen TE-keskukseen, josta se lähetetään maa- ja metsätalousministeriön kautta edelleen Euroopan komissiolle.

Lisätietoja:

EU:n nimisuojajärjestelmästä maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilla