Uutinen 27.11.2008

Europarlamenttiehdokas, lue tämä kirja

Ilman näitä faktoja ei europarlamentissa pärjää, ministeri Stubb evästi europarlamenttivaaliehdokkaita."Tämän uunituoreen kirjan tulisi kulua myös jokaisen ensi kesänä europarlamenttivaalien ehdokkaana olevan käsissä", totesi ulkoministeri Alexander Stubb julkistaessaan ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen tuottaman ja Marko Ruonalan kirjoittaman EU-perusteoksen torstaina 27. marraskuuta Helsingissä.

"Europarlamenttivaaliehdokas! Lue tämä kirja. Ellet osaa näitä faktoja, et pärjää europarlamentissa." Näin arvioi itsekin europarlamentaarikkona toiminut ministeri.

EU-perusteos on 150-sivuinen, suomeksi ja ruotsiksi ilmestynyt kuvitettu tietopaketti, jonka julkistamistilaisuudessa oli toimittajien lisäksi paikalla EU-aihepiirin opiskelijoita Helsingin yliopistosta ja Laurea-ammattikorkeakoulun Leppävaaran yksiköstä.

Kaikki, mitä olet halunnut tietää EU:sta

EU-nörtiksi tunnustautunut ulkoministeri Stubb totesi kirjan sivumäärään mahtuvan tiivistetysti kaiken, mitä halusit EU:sta tietää.

"Sisältö noudattaa peruskaavaa ja selvittää keskeiset asiat kuten EU-päätöksenteon. Esille on nostettu myös toisen maailmansodan jälkeisen Euroopan tärkeää yhdentymisen historiaa – Monnet, Spinelli ja Churchill – asioita, joita ei ainakaan minun kouluaikanani 80-luvulla opetettu. Asioiden seuraaminen on helppoa, koska nyanssit tulevat kirjassa esiin tarinoiden kautta: haastatteluosioissa Teija Tiilikainen kertoo Lissabonin sopimuksesta, Paavo Väyrynen selvittää globalisaatiota ja kehitysapua ja niin edelleen."

Ulkoministeri Stubb totesi kirjoittajan noudattaneen Suomessa harvinaisempaa käsittelyjärjestystä eli kirjassa käsitellään ensin politiikkaa ja vasta sitten taloutta.

Kirjan kirjoittaja Marko Ruonala vastasi, että jos kirjan aloittaisi nyt, ehkäpä talous saisi erilaisen huomion ja ympäristö- ja ilmastoasiat nousisivat enemmän esille.

Neljää vapautta puolustettava

Laurean opiskelijat tutustuivat uunituoreeseen EU-perusteokseen.Ulkoministeri Stubbilta kysyttiin, mikä on ensi kesäkuussa valittavan uuden Euroopan parlamentin 13 suomalaisedustajan tärkein ja suurin työsarka vuonna 2009. Ministerin mukaan sitä ovat ehdottomasti EU:n perusperiaatteen eli ihmisten, tavaroiden, palvelujen ja rahan vapaan liikkumisen puolustaminen, koska ne ovat olleet uhattuina nationalistis-protektionistisen ajattelun takia.

"Finassikriisin seurauksena on maita, jotka elvytyksen takia tukevat omaa talouttaan. Näiden neljän perusperiaatteen tulee kuitenkin toimia ja niitä lähtisin puolustamaan. Tärkeää on myös eri valiokuntiin hakeutuminen ja niissä taistelu protektionismia vastaan."

Europarlamentin puolueryhmistä ministeri Stubb totesi kokemuksestaan, ettei parlamentissa toimiviin ryhmiin aina kovin "mukavasti istu".

"Sosialistiryhmä on enemmän vasemmalla kuin SDP, kokoomuslaisten EPP-ryhmässä taas on paljon arvokonservatiiveja, joiden kanssa näkemyserot ovat aika isot. Suomalaiset puolueet ovat varsin keskustassa. 99 prosentissa parlamentin äänestyksistä edustaja äänestää puolueryhmänsä mukana. Poliittiset erot tulisi saada esille ja kansalaisille näkyviin."

Pienen jäsenmaan asema esille

Yleisö kysyi ministeriltä myös, millaisia teemoja ensi kevään vaaleissa tulisi nostaa esille.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kesk.) ja kirjoittaja Marko Ruonala (oik.) kertoivat EU-perusteoksesta."Kerron ensin, mistä minun mielestäni ei kannattaisi puhua: lapsista, kouluista, eläkeindeksistä enempää kuin työttömyydestäkään. Ne eivät ole EU-asioita, vaan kansallisia asioita. Ympäristöstä ja ilmastonmuutoksesta tulisi puhua, sillä noin puolet parlamentin päätöksistä koskee niitä. Niin ikään tulisi puhua ulkopolitiikasta sekä tietysti sisämarkkinoista: haluammeko paljon vai vähän säädellyt sisämarkkinat? Ja tietysti tulisi keskustella pienen jäsenmaan asemasta EU:ssa. Siitä yksinkertaisesti on pystyttävä puhumaan. "   

EU ei ole kolmas persoona

Ulkoministeri Stubb peräänkuulutti ylipäätään keskustelua EU:sta ja totesi, ettei keskustelu saa olla vain EU-suitsutusta, vaan kriittiset äänet ovat osa keskustelua.

"Ihmisten kannattaa äänestää europarlamenttivaaleissa, koska parlamentin päätökset koskevat kaikkia. EU:ta on tietysti helppo mollata vaikkapa kurkkudirektiivistä. Muttei kannattaisi puhua EU:sta kolmannessa persoonassa tai "Brysselinä" vaan pitäisi muistaa, että EU:n kaikkien päätösten takana ovat eri maiden poliitikot ja virkamiehet, myös suomalaiset."

Mistä kirjaa saa

EU-perusteoksen voi noutaa maksutta Eurooppatiedotuksen asiakaspalveluista maakunnissa.

Verkossa se löytyy osoitteesta www.eurooppatiedotus.fi/ kohdasta "julkaisut",  ja sieltä sen voi myös tilata postitse.

Tilaisuuden videotallenne