Uutinen 27.11.2008

Ulkoministeri Stubb julkisti EU-perusteoksen

Kuva: UM/Raino HeinonenNäissä 150 sivussa on kaikki mitä olet koskaan halunnut tietää EU:sta, EU-nörteiksi itseään kutsuvat ulkoministeri Alexander Stubb ja kirjan kirjoittaja Marko Ruonala kuvailevat. (Kuva: UM/Raino Heinonen)

" Tällä kirjalla pääsee kaikista EU-tenteistä läpi, muita EU-kirjoja ei tarvitse lukea", ylisti ulkoministeri Alexander Stubb tuoretta EU-perusteosta kirjan julkistamistilaisuudessa 27. marraskuuta. Ulkoministeriön tiloissa järjestetyssä tilaisuudessa oli paikalla Helsingin yliopiston ja Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijoita sekä toimittajia. Katso videotallenne tilaisuudesta.

Suomen EU-edustuston lehdistöneuvos Marko Ruonalan kirjoittama EU-perusteos on 150-sivuinen, suomeksi ja ruotsiksi ilmestynyt kuvitettu tietopaketti. Sisältö lähtee isoista teemoista, ja historiakatsauksen jälkeen selvennetään instituutioiden toimintaa.

EU ei ole kolmas persoona

Ulkoministeri Stubbin mielestä EU:lla ei ole demokratiavajetta, vaan kommunikaatiovaje. EU:sta puhutaan usein kolmannessa persoonassa ja "Brysselin päätökset" hämmentävät kansalaisia. Ulkoministeri Stubb peräänkuulutti ylipäätään keskustelua EU:sta ja totesi, ettei keskustelu saa olla vain EU-suitsutusta, vaan kriittiset äänet ovat osa keskustelua. "Ihmisten kannattaa äänestää europarlamenttivaaleissa, koska parlamentin päätökset koskevat kaikkia. EU:ta on tietysti helppo mollata vaikkapa kurkkudirektiivistä. Pitäisi kuitenkin muistaa, että EU:n kaikkien päätösten takana ovat eri maiden poliitikot ja virkamiehet, myös suomalaiset."

EU-perusteoksen tyyppiset kirjat täyttävät ministerin mukaan kommunikaatiovajetta. Selkeä, yksityiskohtainen ja faktoihin perustuva kirja tekee EU:ta ymmärrettäväksi kansalaisille. Opetushallituksen edustaja kehui teosta selkeäksi ja kivaksi jo 9.-luokkalaisille ja lukiolaisille. Europarlamentaarikkona toiminut ministeri lähetti myös terveisiä kaikille Europarlamentaarikoiksi aikoville: "jos et osaa tätä kirjaa ulkoa, et pärjää Euroopan parlamentissa".

Euroopan parlamentin vaaleista kysyttäessä ministeri Stubb kertoi ettei haluaisi kuulla vaalikeskustelua työttömyydestä, lastentarhoista, kouluista tai vanhuksista, sillä nämä asiat eivät kuulu EU:lle. Sen sijaan Stubbin mielestä Euroopan parlamentin vaaliteemojen pitäisi koskea ympäristöä ja ilmastonmuutosta, ulkopolitiikkaa, sisämarkkinoita ja pienen jäsenmaan asemaa EU:ssa.

Lisätietoja:

EU-perusteos verkossa EU-perusteos

Katso videotallenne tilaisuudesta

Alexander Stubbin tuoreet kommentit blogissa 27.11.2008