Uutinen 5.1.2009

Slovakiasta kuudestoista euromaa

Kuva: Euroopan komissioSlovakian 1 ja 2 euron kolikoiden kuva-aiheena on kolmen kukkulan päällä oleva kaksoisristi, kuten maan kansallistunnuksessa. (Kuva: Euroopan komissio)

Uudenvuodenpäivänä eurolla oli tuplasti syytä juhlaan. Euroalue sai kuudennentoista jäsenensä ja euro täytti samana päivänä kymmenen vuotta. Slovakian tultua mukaan 328,6 miljoonaa ihmistä EU:n 499,7 miljoonan asukkaan suuruisesta väestöstä käyttää samaa valuuttaa. 10-vuotispäivän juhlistamiseksi laskettiin liikkeeseen kahden euron erikoiskolikko.

Yhteinen raha otettiin käyttöön Suomessa ja kymmenessä muussa EU-maassa 1.1.1999. Euroopan keskuspankki oli perustettu kuusi kuukautta tätä ennen. Euroon ovat sittemmin siirtyneet Kreikka (2001), Slovenia (2007), Kypros ja Malta (2008). Setelit ja kolikot otettiin käyttöön vuonna 2002. Vuodenvaihteesta lähtien euroa käyttää 328,6 miljoonaa ihmistä eli noin kaksi kolmasosaa EU:n väestöstä.

Slovakian koruna vaihtuu euroon valuuttakurssilla, joka on 1 euro = 30,1260 Slovakian korunaa. Slovakia on tehnyt euroa koskevan tiedotuskampanjan, joka käsittää TV-mainoksia ja kiertelevän eurobussin. Kansalaiset ovatkin mielestään saaneet hyvin tietoa eurosta. Liikepankeille alettiin jakaa euroseteleitä ja -kolikoita syyskuussa, ja pankit ovat toimittaneet seteleitä ja kolikoita kauppoihin ja yrityksille, jotta ne voisivat käsitellä maksuja ja antaa vaihtorahaa euroissa heti uudenvuodenpäivänä. Hintojen nousua pyritään ehkäisemään yritysten vapaaehtoisella sitoutumisella noudattamaan euron käyttöönottoa koskevia sääntöjä. Euron ja korunan kaksoismerkinnät ovat pakollisia 24. elokuuta 2008 ja 1. tammikuuta 2010 välisellä ajalla.

Lisätietoja:

Eurooppatiedotus: Kiistelty ja kiitelty rahaliitto 10 vuotta

Slovakian eurokolikot Euroopan keskuspankin sivuilla

Euron kolikon kansalliset puolet Euroopan keskuspankin sivuilla