Uutinen 6.1.2009

EU-puheenjohtajuus siirtyy Tšekin tasavallalle

Kuva: Tšekin tasavallan viralliset sivut"Logo on värikäs ja leikkisä, niinkuin Tšekin tasavalta itsekin", valaisi Tšekin EU-asioista vastaava varapääministeri Alexander Vondra puheenjohtajuuslogoa. Eriväriset merkit kuvastavat EU-jäsenmaiden lippujen värejä. (Kuva: Tšekin tasavallan viralliset sivut)

Tammikuun alussa EU:ta luotsaamaan astuu Tšekin tasavalta. Tšekille puheenjohtajuus on ensimmäinen laatuaan. Uusista jäsenmaista EU-nuijaa on heiluttanut aikaisemmin vain Slovenia, alkuvuoden 2008.

Tšekki on ilmoittanut keskittyvänsä puheenjohtajuuskautensa aikana kolmeen pääkohtaan: talouteen (kilpailukykyinen Eurooppa), energiaan (energia ja ilmastonmuutos) ja ulkosuhteisiin (avoin ja turvallinen Eurooppa). Tšekin ohjelma perustuu Ranskan ja Ruotsin kanssa yhdessä neuvoteltuun 18 kuukauden puheenjohtajuusohjelmaan. Tšekin motto kaudelle on "Eurooppa ilman rajoja".

Tässä vaiheessa jo tiedossa olevia haasteita ovat Euroopan parlamentin vaalit kesäkuussa 2009 ja uuden Euroopan komission nimittäminen. Omat haasteensa puheenjohtajalle tuovat lisäksi Lissabonin sopimuksen kohtalo, Georgian kriisi ja finanssikriisi. Lopuksi Tšekki toivoo onnea, sillä huolimatta siitä miten hyvin valmistautuu, kaikki suunnitelmat voivat mennä yhdessä yössä uusiksi, kuten kävi edelliselle puheenjohtajalle Georgian kriisin puhjettua.

Lisätietoja:

Communication campaign Faces of the Czech Presidency has been launched (englanniksi)

Czech EU presidency: We will sweeten Europe (Tšekin virallinen TV-mainos nähtävissä youtubessa)

Virallinen puheenjohtajuusverkkosivu target="_blank" href="http://www.eu2009.cz">www.eu2009.cz

Tšekin tasavallasta lisätietoja: The official website of the Czech Republic