Uutinen 25.2.2009

Muutosta ilmassa? – Avoin keskustelutilaisuus EU:n ilmasto- ja energiapolitiikasta Tampereella

Tiedote 61/2009
25.2.2009

Ulkoministeriön Eurooppatiedotus järjestää yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön sekä ympäristöministeriön kanssa tiedotus- ja keskustelutilaisuuden Muutosta ilmassa? torstaina 26. helmikuuta kello 18.30–20.30 Tampereen kaupunginkirjastossa Metsossa (ls1), Pirkankatu 2.

Muutosta ilmassa? -tilaisuuden aiheena on Euroopan unionin ilmasto- ja energiapaketti sekä Suomen pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategia. Näistä aiheista alustavat elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ja neuvotteleva virkamies Harri Laurikka ympäristöministeriöstä. Lisäksi Tampereen kaupungin ympäristöpäällikkö Kaisu Anttonen kertoo Tampereen seudun ilmastostrategiasta. Toisen kommenttipuheenvuoron käyttää Hanna Hakko Maan ystävien Polttava kysymys -kampanjasta.

Tilaisuuden paikallisena yhteistyökumppanina on Tampereen kaupungin koordinoima Ilmankos-kampanja.

Tampereella pidettävä tilaisuus on osa ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen, työ- ja elinkeinoministeriön sekä ympäristöministeriön yhteistyössä järjestämää keskustelutilaisuuksien sarjaa. Maakuntakiertue käynnistyi viime syksynä.

Kansainväliset neuvottelut uudesta, vuoden 2012 jälkeistä aikaa koskevasta ilmastosopimuksesta on määrä saada päätökseen Kööpenhaminassa joulukuussa 2009. EU haluaa toimia ilmastoneuvottelujen veturina ja suunnannäyttäjänä. Euroopan komissio julkisti 23. tammikuuta 2008 esityksen ilmasto- ja energiapaketiksi. Sen avulla pyritään vähentämään hiilidioksidipäästöjä sekä lisäämään energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä Euroopan unionissa.

Suomi valmistautuu täyttämään omat kansalliset velvoitteensa. Marraskuussa 2008 eduskunnalle annettu selonteko sisältää Suomen ilmasto- ja energiapolitiikan keskeiset tavoitteet ja keinot kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Hallitus valmistelee myös tulevaisuusselontekoa, jossa otetaan kantaa pidemmän aikavälin tavoitteisiin aina vuoteen 2100 saakka.

Tilaisuuden ohjelma

18.15 Kahvitarjoilu

18.30 Tilaisuuden avaus
Yksikönpäällikkö Roberto Tanzi-Albi, Eurooppatiedotus, ulkoministeriö

18.35 Ilmastotalkoot koskettavat kaikkia
Neuvotteleva virkamies Harri Laurikka, ympäristöministeriö

19.00 EU:n ilmasto- ja energiapaketti ja Suomi
Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen

19.30 Ilmastostrategia Tampereella /> Ympäristöpäällikkö Kaisu Anttonen, Tampereen kaupunki

19.40 Ilmastonmuutos – Polttava kysymys
Hanna Hakko, Maan ystävät

19.50 Keskustelua

20.30 Tilaisuus päättyy 

Lisätietoja: aluetiedottaja Outi Koskinen, Pirkanmaan Eurooppatiedotus, puh. 040 510 7515, tai yksikön päällikkö Roberto Tanzi-Albi, ulkoministeriö, puh. 09 1605 5813