Uutinen 25.2.2009

Puolustusministeri Häkämies julkistaa Euroooppatiedotuksen kirjan Euroopan puolustusvirastosta

Tiedote 54/2009
19.2.2009

Puolustusministeri Jyri Häkämies julkistaa Erkki Aallon, Sanna Laaksosen, Hanna Ojasen, Olli Ruudun ja Teija Tiilikaisen kirjan EU:n tiivistyvä puolustus – Euroopan puolustusvirasto torstaina 26. helmikuuta ulkoministeriön viestintä- ja kulttuuriosastolla, Kanavakatu 3 C, Helsinki. Kirjan on kustantanut ulkoministeriön Eurooppatiedotus ja se on toimitettu yhdessä puolustusministeriön kanssa.

Ministeri Häkämiehen puheenvuoron jälkeen kirjoittajat kertovat EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan ajankohtaiskuulumisista. Puheenvuoron käyttää myös pääsihteeri Henrik Nordell Suomen puolustus- ja ilmailuteollisuus ry:stä.

EU:n tiivistyvä puolustus – Euroopan puolustusvirasto -kirjasessa esitellään viime vuosina ripein askelin edenneen EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeisen alueen, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan yhteistyön syventämiseksi syntyneen Euroopan puolustusviraston toimintaa ja tavoitteita.

Euroopan puolustusvirasto EDA perustettiin vuonna 2004. Se on EU-maiden puolustusministereiden väline vaikuttaa unionin suorituskykytyöhön suoraan, ilman välikäsiä. Päätehtävänsä, EU:n sotilaallisen suorituskyvyn puutteiden korjaamisen ohella EDA keskittyy puolustusalan tutkimukseen ja puolustusvälinemarkkinoiden kehittämiseen. Tämän työn käytännön tuloksia ovat muun muassa 1.7.2006 voimaan tulleet puolustusvälinehankintojen käytännesäännöt, joilla eurooppalaisia puolustusmateriaalimarkkinoita avataan kilpailulle.

Suomi on ollut aktiivisesti mukana EDAn toiminnassa sen perustamisesta lähtien. Uudessa turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa linjataan selkeästi, että EDA on Suomen ensisijainen eurooppalainen kanava kansainvälisessä materiaaliyhteistyössä.

Kirja ilmestyy ruotsiksi nimellä EU integrerar försvaret – Europeiska försvarsbyrån. Kirjaa voi tilata maksutta Eurooppatiedotuksen verkkosivujen kautta, tai sen voi noutaa Eurooppatiedotuksen asiakaspisteistä maakunnissa.

Tilaisuuden ohjelma:

13.30 Kahvitarjoilu
13.35 Avaus, yksikönpäällikkö Roberto Tanzi-Albi, ulkoministeriö
Kirjan taustaa, viestintäjohtaja Jyrki Iivonen, puolustusministeriö
13.45 Puolustusministeri Jyri Häkämiehen puheenvuoro
13.55 Median kysymykset ministerille
14.15 Kirjoittajien puheenvuorot
14.25 Puolustusteollisuuden yhteistyö EDAn kanssa, pääsihteeri Henrik Nordell, Suomen puolustus- ja ilmailuteollisuus ry.
14.30 Kysymykset ja keskustelua

Lisätietoja: yksikön päällikkö Roberto Tanzi-Albi, puh. 09 1605 5813, 040 551 5787, tai julkaisutoimittaja Päivi Toivanen, puh. 09 1605 5846, 040 560 9020, ulkoministeriö sekä viestintäjohtaja Jyrki Iivonen, puh. 09 1608 8200, 040 5680 553, puolustusministeriö