Uutinen 27.2.2009

On haaste saada suomalaiset äänestämään Eurooppavaaleissa

Kuva: EurooppatiedotusMinisteri Thors vastasi kainuulaisten kysymyksiin Euroopan parlamentin vaaleihin liittyvässä keskustelutilaisuudessa. (Kuva: Eurooppatiedotus)

– Vihaan sanaa haaste, mutta kyllä nyt voi sanoa, että on haaste saada suomalaiset äänestämään, vastasi maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors yleisön kysymykseen.

Euroopan parlamentin vaaleista ja äänestysaktiivisuuden herättelemisestä keskusteltiin Eurooppatiedotuksen järjestämässä tilaisuudessa Kajaanissa 9. helmikuuta. Europarlamentaarikkonakin toimineen ministeri Thorsin mukaan puoluejohtajien parempi näkyvyys toisi uskottavuutta vaalikampanjointiin ja voisi lisätä kansalaisten äänestyintoa.

Kajaanin kaupunginkirjaston saliin kokoontunut nelikymmenpäinen yleisö sai puolentoista tunnin aikana kuulla faktatietoja Euroopan parlamentin kokoonpanosta, toiminnasta ja vaikutusmahdollisuuksista sekä tulevista vaaleista. Lisäksi esiin tuli ministeri Thorsin kokemuksen kautta laaja kirjo asioista, joihin Euroopan parlamentti vaikuttaa. Lopussa yleisön kysymykset koskettivat muun muassa EU:n laatimia niin sanottuja "hölmöjä" direktiivejä, viitaten kalastusdirektiiviin ja tervan kieltämiseen, äänestysaktiivisuutta EU-vaaleissa, ehdokasasettelua, euroaluetta ja vaaliliittoja. Ministeri Thorsin lisäksi asiantuntijana Kajaanissa kuultiin Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston tiedottaja Pia Siitosta.

Eurooppatiedotus järjestää kevään aikana keskustelutilaisuuksia ympäri Suomea 

Kuva: EurooppatiedotusEuroopan parlamentin vaaleissa 7. kesäkuuta valitaan 13 suomalaista edustajaa Euroopan parlamenttiin. Eurooppatiedotus järjestää vaalipäivään asti maakunnissa keskustelutilaisuuksia, joissa paneudutaan Euroopan parlamentin rooliin ja toimintaan, sekä jaetaan tietoa itse vaaleista.

Kajaanin tilaisuus oli ensimmäinen kevään aikana järjestettävien keskustelutilaisuuksien sarjasta. Seuraavat tilaisuudet järjestetään 8. huhtikuuta Lohjalla ja 20. huhtikuuta Kouvolassa, Lappeenrannassa ja Rovaniemellä. Tarkemmat tiedot ilmoitetaan myöhemmin Eurooppatiedotuksen kalenterissa.