Uutinen 3.3.2009

Euroopan kevät saapuu jälleen kouluihin

Kuva: Euroopan komissioVuoden 2009 Euroopan keväässä juhlitaan Euroopan luovuuden ja innovaation vuotta. (Kuva: Euroopan komissio)

Euroopan kevät on kouluille suunnattu jokavuotinen kampanja, jonka tarkoitus on tuoda Eurooppa lähemmäksi nuoria. Vuosi 2009 on valittu Euroopan luovuuden ja innovaation vuodeksi, ja nämä teemat näkyvät myös Euroopan kevät -kampanjan suunnittelussa. Tunnuslause vuodelle 2009 on "Ideat liikuttavat Eurooppaa".

Euroopan kevät käynnistyy 25. maaliskuuta ja kestää 9. toukokuuta saakka, jolloin juhlitaan Eurooppa-päivää. Kampanjan tavoitteena on herättää nuorten ajatuksia ja ideoita siitä, millaisena Eurooppa ja sen tulevaisuus nähdään. Euroopan kevääseen voivat osallistua yhden tai useamman päivän ajan niin esikoulut, peruskoulut kuin toisen asteen oppilaitoksetkin lukioista ammatillisiin oppilaitoksiin. Osallistuvien koulujen määrää ei ole rajoitettu – mukaan voi rekisteröityä jo etukäteen tai kampanja-aikana Euroopan kevät 2009 -verkkosivuilla.

Kampanja rohkaisee aktiivisuuteen ja luovuuteen koulutyössä

Kuva: Euroopan komissioKoulut voivat kutsua vierailijoita puhumaan ja keskustelemaan vuoden teemaan liittyvistä aiheista. (Kuva: Euroopan komissio)

Koulut voivat päättää itsenäisesti, kuinka ja milloin kampanjaan osallistutaan. Euroopan kevään verkkosivuilla rekisteröidyttyään opettajat ja oppilaat saavat käyttöönsä kampanjamateriaalin tehtävineen ja kilpailuineen. Tarkoituksena on laajentaa nuorten tietämystä Euroopan kehityskulusta ja kannustaa aktiivisuuteen ja yhteistyöhön. Euroopan kevät -kampanjan avulla opetukseen voi helposti sisällyttää ajankohtaista tietoa Euroopan unionin toiminnasta, ja kampanjan kautta oppilaat pääsevät myös tutustumaan ja jakamaan ajatuksia toisten samanikäisten kanssa Euroopassa.

Erilaisten projektitehtävien ja pelien lisäksi koulut voivat kutsua vierailijoita puhumaan ja keskustelemaan vuoden teemaan liittyvistä aiheista. Viime vuonna suomalaisista poliitikoista kouluissa vierailivat muun muassa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen. Tänä keväänä toiminnan suunnittelussa voi hyvin hyödyntää luovuuden ja innovaation teemojen ohella myös kesäkuussa pidettäviä Euroopan parlamenttivaaleja.

Euroopan kevät sai alkunsa seitsemän vuotta sitten

Euroopan kevät järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002 Euroopan unionin kansalaisille suunnattuna projektina. Kouluille suunnattuna kampanjana Euroopan kevättä ovat toteuttaneet vuodesta 2003 lähtien Euroopan kouluverkko (EUN) yhdessä Euroopan komission kanssa. Euroopan kevät -kampanjaa tukevat EU-jäsenmaiden opetusministeriöt. Suomessa vuoden 2009 kansallisena yhteyshenkilönä toimii opetusneuvos Kristina Kaihari-Salminen Opetushallituksesta (kristina.kaihari-salminen[a]edu.fi).

Lisätietoja:

Euroopan kevät 2009 -sivusto suomeksi

Euroopan luovuuden ja innovaation teemavuosi 2009 (englanniksi)

Opetusministeriö: Euroopan teemavuosi 2009

Euroopan parlamentti: Eurooppavaalit 2009

Euroopan kevät 2008 suomalaisissakin kouluissa, Eurooppatiedotus, 24.4.2008

EU:n virkamiehet vierailivat entisissä kouluissaan, Euroopan komissio, 25.1.2007