Uutinen 3.3.2009

Euroopan lukiolaiset ottivat kantaa EU:n tulevaisuuteen

Kuva: Varsinais-Suomen EurooppatiedotusAvajaistilaisuuden juontokolmikon varma poseeraus. Vasemmalta lukien Kateryna Kondrunina (Ukraina), Robert Torvelainen (Suomi) ja Lacina Koné (Ranska).

Euroopan Nuorten Parlamentti (EYP) kokoontui helmikuun alussa Turussa ja Naantalissa. Nelipäiväiseen istuntoon saapui lukiolaisia 18 Euroopan maasta keskustelemaan ajankohtaisista EU-aiheista.

EYP järjestää istuntotilaisuuksia, johon eri maiden lukiolaiset ympäri Eurooppaa kokoontuvat neuvottelemaan päätöslauselmista. Samalla lukiolaisilla on mahdollisuuden tutustua toisiinsa ja vaikuttaa maanosansa nuorten tulevaisuuteen.

Osallistujia saapui ympäri Eurooppaa

Kuva: Varsinais-Suomen EurooppatiedotusKansanedustaja Andersson kertoi oman EU-suhtautumisensa kulkeneen EU:n vastustamisesta aina EU-faniuteen asti.

Kansanedustaja Janina Andersson kehui Turun Vapaapalokunnan talolla pidetyssä EYP:n avajaistilaisuudessa miten hieno mahdollisuus kansainvälinen kohtaaminen nuorille on. Tilaisuuteen oli saapunut osallistujia peräti 18:sta eri maasta, mikä on hieno saavutus, vaikka todellisuudessa suurin osa nuorista osallistujista tulikin kotimaan lukioista. Kaukaisimmat vieraat olivat Turkista.

Kansainvälinen mielipiteidenvaihto komiteatyöskentelyn muodossa näytteli suurta osaa tapahtumassa. Erilaisia komiteoita olivat mm. työllisyys- ja sosiaaliasioiden komitea, talous- ja valuuttakomitea, ulkosuhteiden komitea ja ihmisoikeusasioiden komitea. Nuorten parlamentti otti päätöslauselmissaan kantaa muun muassa maahanmuuttajakysymyksiin, kuljetusten ympäristöhaittoihin ja Välimeren unioniin. Nuoret myös pohtivat, miten äänestysaktiivisuutta saisi nostettua ensi kesäkuun Euroopan parlamentin vaaleissa.

EYP:n järjestäjien tavoite oli uudenlaisen ajattelutavan synnyttäminen lukioikäisille ja EU-kipinän herättäminen 

Kuva: Varsinais-Suomen EurooppatiedotusVapaaehtoistyön lisäksi nelipäiväisen tapahtuman onnistuminen vaati muutaman asialle omistautuneen nuoren. Näitä nuoria olivat ainakin pääorganisoijat Krista Simberg, Venla Vainio-Puhju ja Juha-Pekka Nurvala.

EYP Finlandin puheenjohtaja Krista Simberg nimesi tapahtuman avajaispäivänä tärkeimmiksi tavoitteiksi EYP-kipinän herättämisen nuorissa sekä uudenlaisen ajattelutavan syntymisen osallistujien keskuudessa, vieraiden viihtymistä unohtamatta. Päätöspäivänä Nurvala kertoi olevansa erityisen otettu siitä innostuksesta, millä nuorisodelegaatit olivat ottaneet osaa tapahtumaan.

EYP on kansainvälinen nuoria yhteenliittävä organisaatio, joka ottaa ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin ilman puoluekantaa. EYP on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Tällä pyritään mahdollistamaan nuorten aktiivisuus ilman puoluepoliittista painetta. Euroopan Nuorten Parlamentilla on 32:ssa maassa kansallinen komitea, joten istuntoja voi olla jopa 70 vuosittain. Istunnoilla pyritään edistämään muun muassa eurooppalaista ulottuvuutta koulutuksessa ja antamaan lukioikäisille tilaisuus osallistua erilaiseen oppimiskokemukseen. Kansallisia ja alueellisia kokoontumisia pidetään lukuisia vuodessa. Lisäksi vuosittain järjestetään kolme kansainvälistä istuntoa. EYP:n tavoite on kannustaa opiskelijoita ottamaan selvää ajankohtaisista tapahtumista ja kehittämään itsenäistä ajattelua.

Kuvat: Varsinais-Suomen Eurooppatiedotus

Lisätietoja:

EYP Finland

EYP:n Turun istunnon päätöslauselmat (englanninkielinen PDF-tiedosto)