Uutinen 13.3.2009

Yksimielisyys yhteistyön tärkeydestä siivitti EU:n ja USA:n välisiä keskusteluja

Kuva: Euroopan unionin neuvostoUSA:n ulkoministeri Hillary Clinton teki Barack Obaman hallinnon ensimmäisen vierailun Eurooppaan. (Kuva: Euroopan unionin neuvosto)

Yhdysvaltojen tuore ulkoministeri Hillary Clinton tapasi maaliskuun ensimmäisellä viikolla EU:n ja sen jäsenmaiden edustajia Brysselissä. Tapaamisissa korostui vahvasti transatlanttisen yhteistyön merkitys.

Ministeri Clinton osallistui Brysselissä järjestetylle Pohjois-Amerikan ja Euroopan maiden väliselle illalliselle. Tapaamiseen oli kutsuttu EU- ja Nato-maiden sekä Sveitsin ulkoministerit, Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana, ulkosuhdekomissaari Benita Ferrero─Waldner ja Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer. Suomesta tilaisuuteen osallistui ulkoministeri Alexander Stubb.

Epävirallisessa tilaisuudessa käsiteltiin ulko- ja turvallisuuspoliittisia aiheita, erityisesti suhteita Venäjään, Afganistaniin ja Lähi-itään, jossa aiemmin samalla viikolla järjestettiin yhteinen jälleenrakennuskonferenssi. Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat samaa mieltä siitä, että yhteistyö Venäjän kanssa on kannattavaa, ja Clinton kertoi USA:n kannattavan EU:n ja Naton yhteistoimintaa rauhanturvatehtävissä.

Nuoret eurooppalaiset pitivät kyselytunnin Clintonille

Kuva: Euroopan parlamenttiUlkoministeri Clinton ja parlamentin puheenjohtaja Pöttering osallistuivat nuorille järjestettyyn keskustelutilaisuuteen. (Kuva: Euroopan parlamentti)

Euroopan vierailunsa aikana Clinton vieraili Euroopan parlamentissa ja tapasi parlamentin puheenjohtajan Hans-Gert Pötteringin. Molemmat osallistuivat parlamentissa nuorille eurooppalaisille järjestettyyn keskustelutilaisuuteen, jossa oli paikalla yli kahdeksansataa nuorta. Keskustelu painottui Lähi-idän tilanteeseen, vallitseviin talouskysymyksiin ja ilmastopolitiikkaan.

Ulkoministeri Clinton painotti transatlanttisen yhteistyön tärkeyttä ilmastonmuutosta ja talouskriisiä vastaan taistelemisessa. Kansainvälinen YK:n ilmastokokous pidetään Kööpenhaminassa joulukuussa, ja Clinton näki keskeisenä myös Kiinan, Intian, Indonesian ja kehitysmaiden saamisen mukaan yhteistyöhön ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

EU toimii esimerkkinä USA:lle ilmastokysymyksissä

Kuva: Euroopan unionin neuvostoHillary Clinton tapasi vierailunsa aikana EU:n puheenjohtajamaan, neuvoston ja komission edustajat. (Kuva: Euroopan unionin neuvosto)

Hillary Clinton kokoontui vierailunsa aikana erikseen EU-puheenjohtajamaan Tshekin ulkoministerin Karel Schwarzenbergin, EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan ja komissiota edustaneen Benita Ferrero─Waldnerin kanssa. Tapaamisessa käsiteltiin syvemmin ilmastonmuutosta, talouskriisiä ja suhteita kolmansiin maihin.

Clintonin mukaan Obaman hallinto on sitoutunut uuden tason yhteistyöhön EU:n kanssa. Vaihtoehtoiseen energiantuotantoon investoidaan USA:ssa parhaillaan tutkimuksessa, uusissa polttoaineen kuljetusmuodoissa ja sähköverkon parantamisessa. Clinton sanoi maansa oppivan EU:lta siinä, miten luoda ilmastonmuutosta sääntelevät puitteet. Hän piti myös virheenä, jos päättäjät nyt sivuuttaisivat ilmastokysymykset talouskriisiin vedoten. Unionin ulkosuhdekomissaari Benita Ferrero─Waldner kiitti Washingtonin uutta hallintoa siitä, että EU ja USA kulkevat nyt samaan suuntaan, toisin kuin aiemmin.

Huippukokous järjestetään huhtikuun alussa

EU-johtajien ja ulkoministeri Clintonin välisessä tapaamisessa keskusteltiin lisäksi Euroopan unionin ja USA:n välisen huippukokouksen järjestämisestä. Se pidetään 5. huhtikuuta Prahassa, heti Lontoon G20-maiden huippukokouksen ja Strasbourgissa pidettävän Naton huippukokouksen jälkeen. Myös Yhdysvaltojen presidentti Obama osallistuu Prahan huippukokoukseen.

Euroopan vierailun aikana ulkoministeri Clinton tapasi myös Euroopan komission puheenjohtajan José Manuel Barroson. Clintonin Euroopan vierailu jatkui Brysselistä Geneveen, missä hän tapasi Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrovin.

Lisätietoja:

USA 100-prosenttisen sitoutunut ilmastokriisiin, Hillary Clinton vakuutti EP:ssä, Euroopan parlamentti, 6.3.2009

EU-jäsenmaiden edustajat osallistuvat EU:n ja USA:n väliseen huippukokoukseen, Tshekin EU-puheenjohtajuustiedote, 6.3.2009 (englanninkielinen)

Yhdysvaltojen edustusto Euroopan unionissa (englanninkielinen sivusto)

Ministeri Clintonin matka Keski-itään ja Eurooppaan 1.-7.3.2009, Yhdysvaltojen ulkoministeriö (englanninkielinen)