Taloudellinen ja sosiaalinen tulevaisuus puhuttaa eurooppalaisessa kansalaiskeskustelussa
European Citizens’ Consultations on Euroopan unionin jäsenmaat kattava kansalaiskeskustelu EU:n tulevaisuudesta. Kansalliset konsultaatiotilaisuudet järjestetään kaikissa EU-maissa maaliskuun aikana.
Tuoreimpien mielipidemittausten mukaan sosiaaliset ja taloudelliset kysymykset mietityttävät eurooppalaisia erityisen paljon. Vuoden 2009 konsultaatio keskittyykin EU-vaalien edellä etsimään vastausta siihen, miten unioni voi vaikuttaa kansalaistensa taloudelliseen ja sosiaaliseen tulevaisuuteen globalisoituvassa maailmassa. Suomen kansalaiskonsultaatio järjestettiin 14.─15. maaliskuuta Helsingissä, ja siihen osallistui 70 satunnaisotannalla valittua edustajaa.
Verkkosivut toimivat avoimena keskustelufoorumina
Kansalaiskeskustelun näyttämönä toimivat konsultaation omat verkkosivut, jotka mahdollistavat keskustelun EU:n haasteista ja toimintaehdotusten esittämisen kansallisen ja EU-tason päättäjille. Keskusteluissa nousseet mielipiteet ja toimintaehdotukset ovat olleet pohjana maaliskuun konsultaatiotilaisuuksille, joiden päätteeksi kansalaisehdotukset on esitelty jäsenmaan päättäjille. Suomessa ehdotukset vastaanotti maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors.
Tehdyt ehdotukset siirtyvät konsultaatioiden kotisivuille kommentoitaviksi. Tämän jälkeen kansallisten konsultaatioiden osallistujat ympäri Euroopan äänestävät niistä. Keskustelua lopullisesta ehdotuslistasta voi käydä vielä kertaalleen verkossa. Konsultaatioiden tulokset luovutetaan EU-päättäjille Euroopan kansalaisten huippukokouksessa toukokuussa Brysselissä. Uudet EU-parlamentin jäsenet ja mielipidevaikuttajat alueellisissa konferensseissa käsittelevät kansalaisten ehdotuksia tulevana syksynä.
Kansanäänestykset kirvoittivat konsultaatioiden järjestämiseen
Kansalaiskonsultaatiot järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007, jolloin Suomen konsultaatiot pidettiin Tampereella. Kansalaisten keskustelut painottuivat tuolloin energiaan ja ympäristöön, perheeseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin sekä maahanmuuttoon ja EU:n globaaliin rooliin.
Suomessa kansalaiskeskustelua organisoivat Svenska Studiecentralen ja Sivistysliitto Kansalaisfoorumi. Svenska Studiecentralenin yhteyshenkilö Sebastian Gripenberg kertoo vuoden 2007 konsultaatioiden taustalla olleen Ranskassa ja Hollannissa EU:n perustuslaista järjestettyjen kansanäänestysten, jotka selvästi paljastivat päättäjien ja kansalaisten välillä olevan kuilun. Belgialainen King Baudouin Foundation ─säätiö teki tuolloin aloitteen konsultaatioiden järjestämisestä ja kokosi mukaan yli neljästäkymmenestä eurooppalaisesta säätiöstä ja kansalaisjärjestöstä koostuvan yhteenliittymän hanketta toteuttamaan.
Vuoden 2009 konsultaatioita rahoittaa Euroopan komissio osana "Debate Europe" ─ohjelmaa. Rahoitukseen Suomessa osallistuvat Svenska Kulturfonden, Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska folkskolans vänner. Euroopan komission varapuheenjohtaja Margot Wallströmin mielestä kansalaisten huippukokous tulisi järjestää aina EU-huippukokousten yhteydessä. Toistaiseksi Euroopan kansalaiskeskustelujen säännöllistymisestä ei kuitenkaan ole varmuutta.
Lisätietoja:
Yhteenveto konsultaation 2009 tuloksista Suomessa (pdf-tiedosto)
Euroopan kansalaisten konsultaation kotisivu
Euroopan kansalaisten konsultaatio Suomessa
Suomen ECC-konsultaatiotilaisuuden 2007 näkemykset (englanninkielinen PDF-tiedosto)
Eurooppatiedotus: Kansalaisten ja Suomen vaikutusmahdollisuudet EU:ssa puhuttivat, 10.4.2008