Uutinen 14.5.2009

Eurooppa-päivää juhlitaan jälleen 9. toukokuuta

Schumanin julistukseen perustuvaa Eurooppa-päivää vietetään toukokuussa koko Euroopan unionin alueella. Myös Suomessa lukuisat paikkakunnat juhlistavat eurooppalaisen yhteistyön syntyä järjestämällä erilaisia tapahtumia.

Kuva: EurooppatiedotusEurooppa-päivän juhlintaa Helsingin Esplanadin puistossa. (Kuva: Eurooppatiedotus)

Eurooppa-päivän vietto perustuu Ranskan ulkoministerin Robert Schumanin 9.5.1950 lausumaan ehdotukseen, jonka pohjalta Euroopan unioni sai myöhemmin alkunsa. Jean Monnet´n laatimassa julistuksessa Schuman esitti Euroopan valtioliiton perustamista rauhanomaisten suhteiden säilyttämiseksi. Rauhan säilyttämisen tavoite on toteutunut, sillä Euroopan unionin ja sitä edeltäneen Euroopan yhteisön jäsenmaat eivät ole koskaan sotineet keskenään.

Eurooppa-päivää on vietetty Euroopan unioniin kuuluvissa maissa ja monissa muissa Euroopan maissa vuodesta 1986 lähtien. Se on yksi unionin viidestä EU:ta edustavasta symbolista. Eurooppa-päivän tapahtumien ja juhlatilaisuuksien halutaan tuovan unionia lähemmäksi kansalaisiaan ja kansalaisia lähemmäksi toisiaan.

Eurooppa-päivää juhlitaan tänä vuonna Suomessa viidettätoista kertaa. Euroopan unionin luovuuden ja innovoinnin teemavuoden sekä tulevien europarlamenttivaalien merkeissä vietettäviä tapahtumia järjestetään 24 eri paikkakunnalla. Sisäministeriö suosittelee Eurooppa-päiväksi liputusta.

Lisätietoja Eurooppa-päivän tapahtumista löytyy muun muassa Eurooppalaisen Suomen sivuilta sekä Eurooppatiedotuksen kalenterista.

Lisätietoja:

Schumanin julistus

Sisäministeriön suositus liputuksesta

Eurooppa-päivä-sivut