Uutinen 11.6.2009

Kesäkuun Eurooppa-neuvostossa esillä institutionaaliset asiat, talous- ja rahoitustilanne sekä valmistautuminen Kööpenhaminan ilmastokokoukseen

Valtioneuvoston viestintäyksikkö
Tiedote 190/2009

11.6.2009

Eurooppa-neuvosto kokoontuu Brysselissä 18. ja 19. kesäkuuta. Kokouksen pääaiheita ovat Lissabonin sopimukseen liittyvät takeet Irlannille, ajankohtainen talous- ja rahoitustilanne, finanssivalvonta sekä ilmastonmuutos.

Suomea edustaa pääministeri Matti Vanhanen ulkoasiainministeri Alexander Stubbin ja eurooppaministeri Astrid Thorsin avustamana sekä tasavallan presidentti Tarja Halonen, kun kokous käsittelee presidentin toimivaltaan kuuluvia asioita.

Joulukuun 2008 Eurooppa-neuvosto sopi, että Irlanti saa riittävät takeet Lissabonin sopimuksesta käydyssä kansanäänestyksessä ilmenneisiin huoliin muun muassa Irlannin puolueettomuuspolitiikasta ja verotuksellisesta toimivallasta. Takeet eivät muuta Lissabonin sopimusta.

Eurooppa-neuvoston on tarkoitus päättää uuden Euroopan komission puheenjohtajasta. Suomi kannattaa nykyisen puheenjohtajan José Manuel Barroson uudelleenvalintaa.

Päämiehet keskustelevat talous- ja rahoitustilanteesta sekä Euroopan finanssivalvonnasta, erityisesti uusien eurooppalaisten valvontaviranomaisten perustamisesta. Asialistalla on myös ilmastonmuutos ja unionin yhteinen lähestymistapa tämän vuoden joulukuussa järjestettävään Kööpenhaminan ilmastokokoukseen. Keskustelua käydään muun muassa ilmastonmuutokseen liittyvistä rahoitusmekanismeista.

Ulkosuhdeasiat, kuten Afganistan ja Pakistan, Lähi-idän tilanne sekä Euroopan turvallisuusjärjestelyt, käsitellään ulkoministerien illallisella.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. (09) 1602 2180 ja EU-asiantuntija Sanna Ek, p. (09) 1602 2150, valtioneuvoston EU-sihteeristö