Uutinen 12.6.2009

EU:n neuvosto keskustelee tulevasta Eurooppa-neuvostosta, Lähi-idästä ja Länsi-Balkanista

Valtioneuvoston viestintäyksikkö
Ulkoasiainministeriö

Tiedote 192/2009
12.6.2009

EU:n yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvosto kokoontuu 15. ja 16. kesäkuuta Luxemburgissa. Keskeisiä teemoja ovat kesäkuun Eurooppa-neuvoston valmistelut sekä Lähi-idän ja Länsi-Balkanin tilanne. Kokoukseen osallistuvat Suomesta ulkoministeri Alexander Stubb sekä maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors.

Neuvosto valmistelee Brysselissä 18. ja 19. kesäkuuta järjestettävää Eurooppa-neuvostoa, joka keskittyy institutionaalisiin asioihin, talous- ja rahoitustilanteeseen sekä erityisesti finanssivalvonnan kehittämiseen ja Kööpenhaminan ilmastokokouksen valmisteluihin. Eurooppa-neuvoston on tarkoitus päättää muun muassa Irlannille annettavista Lissabonin sopimukseen liittyvistä takeista sekä Euroopan komission uudesta puheenjohtajasta.

Kokouksen on määrä antaa päätelmät Länsi-Balkanin viisumivapausdialogista, alueellisesta yhteistyöstä ja Bosnia-Hertsegovinasta. Länsi-Balkanin tilanteen osalta esillä on varsinkin alueen yhteistyö Haagin sotarikostuomioistuimen (ICTY) kanssa. Suomi katsoo, että Serbia on edennyt ICTY-yhteistyössään riittävästi väliaikaisen vakautus- ja assosiaatiosopimuksen soveltamisen aloittamiseksi. Suomen näkemyksen mukaan neuvoston tulisi antaa alueen maille myönteinen viesti omien ansioiden mukaisesta etenemisestä kohti viisumivapautta.

Ministerit keskustelevat Lähi-idän rauhanprosessista, Libanonin vaaleista ja Syyrian kehityksestä. Suomi katsoo, että Israelin uudelle hallitukselle on viestitettävä, että sen täytyy täysin sitoutua kahden valtion ratkaisuun sekä edellisten hallitusten tekemiin sopimuksiin. Neuvosto keskustelee myös Gazan katastrofaalisesta tilanteesta ja siirtokuntien laajentamisesta, jota Israel on jatkanut USA:n ja EU:n protesteista huolimatta. EU antaa juuri pidettyjen vaalien jälkeen tukensa Libanonin demokraattisille instituutioille.

Neuvosto käsittelee Burma/Myanmarin tilannetta. Suomi toi esille huolensa tilanteesta Asemin ulkoministerikokouksessa toukokuussa ja kannattaa EU:n nopeaa reagointia oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin piakkoin ratkeavan oikeudenkäynnin lopputulokseen. Neuvosto käsittelee myös Kuuban tilannetta. Päätelmät koskevat vuosi sitten käynnistetyn poliittisen dialogin ja kehitysyhteistyön jatkamista Kuuban kanssa. Suomi korostaa Kuuban ihmisoikeustilanteen parantamista ja rauhanomaista muutosta moniarvoiseksi demokratiaksi.

Neuvoston on määrä käynnistää kokonaisvaltaisten Afganistania ja Pakistania koskevien suunnitelmien valmistelu. Suomi tukee EU:n vakaus-, jälleenrakennus-, kehitys- ja oikeusvaltiotoimien vahvistamista Afganistanissa ja Pakistanissa. Ministerien on myös tarkoitus päättää Guantánamon pidätyskeskuksen sulkemista koskevista EU:n yhteisistä viesteistä Yhdysvalloille. Lisäksi neuvosto antaa päätelmät EU:n merirosvouden vastaisen Atalanta-operaation jatkamisesta, Irakista, Moldovasta, siviilivoimavaroista ja totalitaarisista hallinnoista.

Lisätietoja: EU-asiantuntija Sanna Ek, valtioneuvoston EU-sihteeristö, p. (09) 1602 2150, lähetystöneuvos Markku Lampinen, ulkoasiainministeriö, p. (09) 1605 5330 tai 040 7266 124