Uutinen 28.7.2009

EU sopi Islannin jäsenyyshakemuksen etenemisestä

Euroopan unionin ulkoministerit pääsivät 27. heinäkuuta sopuun Islannin jäsenyyshakemuksen lähettämisestä komissioon lausunnolle. Yleisten asiain ja ulkosuhteiden neuvosto YAUN päätti asiasta vilkkaan keskustelun jälkeen. Puheenjohtajamaa Ruotsi uskoo Islannin neuvottelujen sujuvan nopeasti. "Islannille ei ole olemassa ohituskaistaa, vaan paremminkin lyhyempi kaista, koska maa on jo osa sisämarkkinoita ja Schengeniä", luonnehti puheenjohtajamaan ulkoministeri Carl Bildt Islannin neuvottelunäkymiä. Ulkoministeri Alexander Stubbin mukaan "Ruotsin ensimmäinen YAUN sujui erinomaisesti, odotusten mukaan. Jos jonkin maan – Suomen lisäksi – voisi valita pysyvästi EU:n puheenjohtajamaaksi, se olisi Ruotsi."

Ulkoministeri Stubb saattoi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä kertoa toivotusta lopputuloksesta. "Laajentumisen suhteen saatiin tänään vain hyviä uutisia – Islannin jäsenhakemus päätettiin lähettää eteenpäin", totesi tyytyväinen Stubb. Ulkoministeri ei halunnut lähteä arvailemaan, milloin Islannin jäsenyys voisi toteutua, vaan painotti asian riippuvan ehkä vaikeistakin neuvotteluista. Ulkoministeri kehottikin islantilaisiakin laittamaan myös jäitä hattuun pettymysten välttämiseksi. "Mutta mitä nopeammin sen parempi", kiteytti Stubb Suomen vankan tuen Islannin jäsenyyspyrkimyksille.

Itämeri-strategia myötätuulessa

YAUN keskusteli myös EU-komission ehdottamasta Itämeri-strategiasta, jota Suomi voimakkaasti tukee. Eurooppaministeri Astrid Thorsin mukaan keskusteluissa ei kuultu poikkipuolista sanaa Itämeren alueen yhteistyötä tiivistävästä hankkeesta, jolla on elintärkeitä ja helposti ymmärrettäviä konkreettisia tavoitteita.

"Jos strategia toteutuu, Itämerelle saadaan turvallisempi meriliikenne, vaaralliset kuljetukset kuten kemikaali- ja öljykuljetukset saadaan rekisteröityä ja niin edelleen", korosti Thors tiedotustilaisuudessaan. Ministeri Thors listaa esimerkeiksi myös muun muassa mahdollisen fosfaattikiellon myönteiset vaikutukset sekä maatalouden ympäristötukien tehokkaamman kohdentamisen suurimpien valumariskien torjuntaan. "Kaliningradin alue olisi lisäksi saatava kunnolla mukaan Itämeren suojeluun", totesi Thors, jonka mukaan venäläinen hallintoalue on kuormituslähteenä yhtä haitallinen nykyään kuin Pietari 10 vuotta sitten.

Eurooppaministeri Thors painottikin puheenvuorossaan ministerineuvostolle, että "EU:n Itämeri-strategian tulee olla kunnianhimoinen, tehdä konkreettisia aloitteita ja asettaa mitattavissa olevia tavoitteita, joita seurataan säännöllisesti. Komissio on tässä suhteessa tehnyt hyvän esityksen".

Puheenjohtaja toi terveisiä Afganistanista

Ulkoministeri Stubb kehui puheenjohtaja Ruotsin tehokasta otetta maan ensimmäisessä YAUN-kokouksessa. "Todiste siitä on esimerkiksi se pitkä lista asioita, jotka saimme tänään käsitellyiksi."

Ulkosuhdeagendalla olivat tällä kertaa muun muassa Somalia, Georgia, Iran, Afganistan ja Pakistan. Stubbin mukaan ulkoministeri Bildtillä oli tuoreelta Afganistanin-matkaltaan kerrottavana myös myönteisiä kokemuksia huolimatta maan vaikeasta tilanteesta. "Bildt kertoi, että Afganistanissa käydään tällä hetkellä aivan kunnollista vaalikampanjaa", siteerasi Stubb YAUN:n puheenjohtajaa.

Stubb otti kantaa myös Suomessa nousseeseen vilkkaaseen Afganistan-keskusteluun. "Tämä debatti on erittäin tervetullutta. Emme vähättele riskejä, siksikin on hyvä että keskustellaan. Mutta Suomen osalta vertaus sodan käymiseen menee liian pitkälle", täsmensi ulkoministeri Stubb. Stubbin mukaan suomalaisjoukot pystyvät hoitamaan tehtävänsä, vaikka turvallisuustilanne onkin valitettavan huono. "Emme myöskään aio olla Afganistanissa ikuisesti, vaan tarkoitus on saada tilanne vähitellen Afganistanin omien turvallisuusviranomaisten hallintaan", muistutti ulkoministeri.

Ulkoministerillä oli maanantai-iltana luvassa myös erillinen korkean tason Afganistan-tietoisku. Stubb osallistui Yhdysvaltain Nato-edustustossa Brysselissä tilaisuuteen, jossa tilannetta valotti Yhdysvaltain Afganistan-erityislähettiläs Richard Holbrooke. Stubb osallistui myös BBC:n laajaan radiokeskusteluun Afganistanin tilanteesta.

Lisätietoja: lehdistöneuvos Jussi Seppälä, puh. +32 476 90547