Uutinen 30.7.2009

EU sai valtuudet aloittaa neuvottelut yhteistyösopimuksesta Venäjän kanssa

Stubb_RupelUlkoministerit käsittelivät myös muun muassa Länsi-Balkanin ja Lähi-idän tilanteita sekä Georgiaa ja Euroopan naapuruuspolitiikkaa. Kuvassa ulkoministeri Stubb ja puheenjohtajamaa Slovenian ulkoministeri Rupel. Kuva: Euroopan komissio

EU:n ulkoministerit hyväksyivät yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvostossa valtuudet, joiden pohjalta aloitetaan neuvottelut Venäjän kanssa uudesta yhteistyösopimuksesta. Brysselissä päätettiin myös kesäkuun huippukokouksen asialista ja keskusteltiin muun muassa Kosovon tilanteesta.

Neuvottelumandaatti aloittaa yhteistyösopimusneuvottelut Venäjän kanssa on aiemmin jäänyt hyväksymättä Puolan ja Liettuan vastustuksesta. Neuvottelujen varsinaisesta aloittamisesta sovitaan EU:n ja Venäjän huippukokouksessa kesäkuun loppupuolella. EU tavoittelee kattavaa perussopimusta, joka määrittelee EU:n ja Venään yhteistyön osa-alueet.  Nyt yhteistyön pohjana on vuonna 1997 voimaan tullut EU:n ja Venäjän kumppanuus- ja yhteistyösopimus (PCA).

Ulkoministerit päättivät myös tulevan Eurooppa-neuvoston asialistasta. Huippukokouksessa 19.-20. kesäkuuta tullaan käsittelemään muun muassa Lissabonin sopimuksen täytäntöönpanoa, elintarvikkeiden korkeita hintoja sekä ulkosuhteita.

Lisäksi keskusteltiin Kosovon tilanteesta ja EU:n siviilikriisinhallintaoperaatio EULEXista. EU:n ulkoministereiden huolena on operaation myöhästyminen. Kosovon piti siirtyä YK:lta EU:n valvontaan kesäkuun puolivälissä, mutta EU maat ovat erimielisiä sen suhteen, miten asioita pitää Kosovossa hoitaa. EU:n valvontaorganisaatio EULEX tavoitteleen nyt toiminnan aloittamista kesän aikana.

EU:n puolustusministerit kokoontuivat kokouksen yhteydessä, samoin kuin kehitysministerit, jotka valmistelivat EU:n kantoja loppuvuoden kansainvälisiin keityskonferensseihin.

EU:n ulko-, puolustus- ja kehitysministerit kokoontuivat EU:n yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvostoon 26.-27. toukokuuta 2008. Suomea kokouksessa edustivat ulkoministeri Stubb, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Väyrynen ja puolustusministeri Häkämies.

EU aloittaa neuvottelut uudesta yhteistyöstä Venäjän kanssa (Tiedote 180/2008)
EU:n ja Venäjän suhteista Euroopan komission sivuilla (englanniksi)
Päätelmät (englanniksi)