Uutinen 10.8.2009

Islannin jäsenhakemus ja EU:n Itämeri-strategia myötätuulessa

EU:n yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvosto kokoontui 27.-28. heinäkuuta Brysselissä. Islannin jäsenhakemus, Itämeri-strategia sekä Somalian, Iranin ja Georgian tilanteet olivat kokouksen pääaiheita.

EU sopi Islannin jäsenyyshakemuksen etenemisestä

Kuva: Euroopan unionin neuvostoPuheenjohtajamaa Ruotsi johti ensimmäistä kertaa puhetta Yleisten asiain ja ulkosuhteiden neuvoston kokouksessa. Kuvassa Ruotsin Eurooppaministeri Cecilia Malmström ja ulkoministeri Carl Bildt. (Kuva: Euroopan unionin neuvosto)

Euroopan unionin ulkoministerit pääsivät 27. heinäkuuta sopuun Islannin jäsenyyshakemuksen lähettämisestä komissioon lausunnolle. Yleisten asiain ja ulkosuhteiden neuvosto (YAUN) päätti asiasta vilkkaan keskustelun jälkeen. Ensimmäistä kertaa puhetta YAUNissa johtanut puheenjohtajamaa Ruotsi uskoo Islannin neuvottelujen sujuvan nopeasti. "Islannille ei ole olemassa ohituskaistaa, vaan paremminkin lyhyempi kaista, koska maa on jo osa sisämarkkinoita ja Schengeniä", luonnehti puheenjohtajamaan ulkoministeri Carl Bildt Islannin neuvottelunäkymiä. On mahdollista, että jäsenyysneuvotteluiden aloittamisesta voitaisiin tehdä päätös joulukuun Eurooppa-neuvostossa.

Itämeri-strategia myötätuulessa

Neuvosto kävi keskustelun Itämeren alueen yhteistyötä tiivistävästä Itämeri-strategiasta ja siihen liittyvästä toimintaohjelmasta. Suomelle strategia on Itämeri-politiikan keskeinen väline ja vaikuttamisen kanava. Suomi painottaa varsinkin merelliseen ympäristöön liittyvien ongelmien ratkaisemista, toimia rehevöitymisen pysäyttämiseksi sekä merenkulun turvallisuuden parantamista. "Jos strategia toteutuu, Itämerelle saadaan turvallisempi meriliikenne, vaaralliset kuljetukset kuten kemikaali- ja öljykuljetukset saadaan rekisteröityä ja niin edelleen", korosti Thors tiedotustilaisuudessaan. EU:n Itämeri-strategia on tarkoitus hyväksyä lokakuun Eurooppa-neuvostossa.

Somaliasta, Iranista ja Georgiasta keskusteltiin

Kuva: Euroopan unionin neuvostoUlkoministeri Alexander Stubb tervehti EU:n korkeaa edustajaa Javier Solanaa kokouksen alussa. (Kuva: Euroopan unionin neuvosto)

Laaja keskustelu käytiin myös EU:n kokonaisvaltaisesta Somalia-politiikasta. Konkreettisina asioina esille nousi EU:n erityisedustajan nimeäminen Afrikan sarven alueelle sekä EU:n tuki Djiboutin rauhansopimuksen toimeenpanolle ja Somalian turvallisuussektorin kehittämiselle. Myös Iranin presidentinvaalien jälkeinen tilanne, mukaan lukien Teheranissa vaalien jälkeen pidätettyinä olleet henkilöt, sekä maan ydinohjelma olivat neuvoston asialistalla. EU vaatii yksimielisesti pidätettyjen EU-kansalaisten vapauttamista. Esillä oli lisäksi Georgian tilanne. Neuvosto päätti EU:n tarkkailumission (EUMM) jatkamisesta vuodella. Se on tällä hetkellä ainut kansainvälinen tarkkailuoperaatio alueella.

Suomesta kokoukseen osallistuivat ulkoministeri Alexander Stubb sekä maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors.

Lisätietoja

Neuvoston päätelmät

Euroopan union neuvosto

Ulkoasianministeriö: Ajankohtaista

Ministeri Thors EU:n Itämeri-strategiasta