Uutinen 13.8.2009

Käyrät kurkut tekivät paluun

Euroopan komission uusi asetusmuutos poisti 1. heinäkuuta lähtien useimmat hedelmiä ja kasviksia koskeneet ulkoiset erityisvaatimukset. Niin sanottu kurkkudirektiivi jäi siis historiaan.

Koko- ja muotovaatimukset poistettiin 26 hedelmältä tai vihannekselta

Kuva: Matti TirriNykyään EU:ssa saa taas myydä kaikenkokoisia ja -muotoisia hedelmiä ja vihanneksia (Kuva: Matti Tirri).

EU:ssa saa taas myydä käyriä kurkkuja ja muuten muotoviallisia vihanneksia ja hedelmiä. EU luopui yhteensä 26 tuotteen muotoa ja kokoa säätelevästä kaupallisesta standardista ja salli näin kaikenmuotoisten kasvisten myynnin 21 vuoden tauon jälkeen. Aloitteellaan komissio halusi selkeyttää EU-lainsäädäntöä ja toivoi valikoimien laajenevan kaupoissa ja toreilla, kun kauppiaan ei enää tarvitse pelätä saavansa sakot esimerkiksi kiemuraisten porkkanoiden myynnistä. Vaatimukset poistettiin seuraavilta 26 tuotteelta: aprikoosi, artisokka, avokado, herkkusienet, herneet, keräkaali, kesäkurpitsat, kirsikat, kukkakaali, kuorelliset hasselpähkinät ja saksanpähkinät, kurkut, luumut, meloni, munakoiso, parsa, pavut, pinaatti, porkkana, purjo, ruokasipulit, ruusukaali, salaattisikurit, valkosipuli, varsiselleri ja vesimeloni.

Kaupan pitämisen erityisvaatimukset ja laatuluokittelu säilytetään kuitenkin kymmenellä tuotteella, joiden osuus EU:n kaupan arvosta on 75 prosenttia. Tuotteet ovat kiivi, mansikka, omena, paprika, persikka ja nektariini, päärynä, salaatit, sitrushedelmät, tomaatit ja viinirypäleet. Jäsenvaltiot saivat kuitenkin ensimmäistä kertaa mahdollisuuden sallia vähittäismyynnissä vaatimuksista poikkeavat tuotteet, kunhan luokittelu noudattaa YK:n standardeja. Tuotteet pitää niitä seuraten merkitään niin, että ne erottuvat ekstraluokan ja I ja II luokan tuotteista. Uusien sääntöjen nojalla kansalliset viranomaiset voivat siis sallia kaikenkokoisten ja -muotoisten hedelmien ja vihannesten myynnin. Käyrää kurkkua ei tästä johtuen kuitenkaan voi myydä jatkossakaan laatuluokka I-merkinnällä.

Ennen komission aloitetta arviolta 20 prosenttia kaikista vihanneksista ja hedelmistä päätyi tunkiolle, koska ne eivät täyttäneet direktiivin määrittelemiä mittoja. Kaikkia hedelmiä ja vihanneksia tästedes koskevien yleisvaatimusten mukaan tuotteen pitää kelvata ihmisravinnoksi, eikä se saa olla mätä tai homeessa.

Selkeämpää ja yksinkertaisempaa EU-lainsäädäntöä

Kuva: Kotimaiset kasvikset ryErityisvaatimukset säilyvät kuitenkin kymmenellä tuotteella, joiden joukosta löytyy muun muassa mansikka (Kuva: Kotimaiset kasvikset ry).

Komission aloite poistaa koko- ja muotovaatimukset 26 hedelmältä tai vihannekselta – niin sanotun kaupan pitämisen vaatimusten lakkauttaminen – oli merkittävä edistysaskel pyrkimyksissä selkeyttää ja yksinkertaistaa EU:n sääntöjä sekä vähentää byrokratiaa. Hedelmien ja vihannesten yhteisen markkinajärjestelyn uudistuksesta vuonna 2007 käydyissä neuvotteluissa komissio sitoutui vähentämään tarpeetonta byrokratiaa ja karsimaan niiden tuotteiden määrää, joihin sovelletaan kaupan pitämisen vaatimuksia.

Kasviksien ja hedelmien eritysvaatimukset ovat koskeneet lähinnä tuotteen ulkoista laatua, kuten muotoa, kokoa ja ulkonäköä. Nyt laatua, kaupan pitämistä ja pakkausmerkintöjä koskevilla EU:n yhteisillä vaatimuksilla varmistetaan, että eri puolilla EU:ta myytävät kaiken kokoiset ja muotoiset maataloustuotteet ovat laadukkaita ja turvallisia. Kuluttajat voivat valita mahdollisimman laajasta tuotevalikoimasta eikä tuottajien enää tarvitse heittää pois täysin kelvollisia tuotteita vain sen takia, että ne ovat ”väärän” kokoisia tai muotoisia. Pakollista on aina ilmoittaa kaikista tuotteista tuotanto- tai viljelymaa selkeästi maan nimellä itse pakkauksessa tai irtotuotteissa myyntikyltissä.

Käyrästä kurkusta tuli vuosien varrella todellinen EU-legenda, joka symboloi unionin byrokratiaa ja liiallista säätelyintoa. Vuonna 1988 säädetyn direktiivin kumoaminen on osa EU:n maatalouspolitiikan terveystarkastusta. Nähtäväksi jää miten paljon muotoviallisia tuotteita kaupan hedelmä- ja vihannesosastoilla tullaan jatkossa näkemän tai jos tuntuvia hinnanalennuksia on luvassa.

Lisätietoja

Euroopan komission lehdistötiedote: Käyrän kurkun paluu

Elintarviketeollisuusvirasto Evira: Lisätietoja

Elintarviketeollisuusvirasto Evira: Kasvisten kaupanpitämisen vaatimukset

YK:n hedelmä- ja vihannesstandardit (englanniksi)