Uutinen 20.8.2009

Yksi laturi kelpaa pian kaikkiin matkapuhelimiin

Merkittävimmät matkapuhelinvalmistajat Euroopassa ovat sitoutuneet tukemaan Euroopan unionin tavoitetta yhteisestä laturistandardista. Sekä kuluttajat että ympäristö hyötyvät päätöksestä.

Laturia ei enää tarvitse uusia uuden matkapuhelimen myötä

Kuva: NokiaEnsimmäisiä yhteislaturia käyttäviä matkapuhelimia voidaan odottaa EU:n markkinoille vuodesta 2010. (Kuva: Nokia)

Euroopan komissio on neuvotellut matkapuhelinvalmistajien kanssa siitä, että tulevaisuudessa yksi laturi toimisi kaikkien valmistajien puhelimiin. Vapaaehtoinen sopimus kattaa noin 90 prosenttia EU-alueella myytävistä matkapuhelinmalleista ja korvaa noin 30 erilaista laturityyppiä. Mukana sopimuksessa ovat Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research in Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson ja Texas Instruments. Universaali laturi toimii ainoastaan Euroopassa myytävissä puhelinmalleissa.

Sopimuksen toteuttamista helpottamaan laaditaan myös uusia EU-standardeja, joilla on tarkoitus varmistaa laturin jatkuva turvallinen käyttö ja ehkäistä radiohäiriöitä. Sopimusta muutetaan uusien latausteknologioiden myötä. Ensimmäisiä yhteislaturia käyttäviä matkapuhelimia voidaan odottaa EU:n markkinoille vuodesta 2010. Eurooppalaisten valmistajien ohella myös pohjoisamerikkalaiset merkit ovat sitoutuneet yhteiseen laturimalliin.

Kuluttajat ja ympäristö hyötyvät

Kuva: Euroopan komissioUudet matkapuhelimet tulevat käyttämään micro-usb-liitäntää latureiden yhteensopivuuden varmistamiseksi. (Kuva: Euroopan komissio)

Uudet matkapuhelimet tulevat käyttämään micro-usb-liitäntää latureiden yhteensopivuuden varmistamiseksi. EU:n teollisuusasioista vastaavan komissaarin Günter Verheugenin mukaan kännykkälaturin yhdenmukaistaminen vähentää valmistuskustannuksia ja teollisuuden päästöjä. Sopimus säästää myös ympäristöä, koska kuluttajien ei tarvitse heittää vanhaa laturia pois, kun he ostavat uuden puhelimen. Monet nykyiset matkapuhelinlaturit sopivat vain tietynmalliseen puhelimeen, ja lähes joka talouteen onkin kertynyt kokoelma turhiksi käyneitä latureita. Vanhoista latureista syntyy vuosittain tuhansia tonneja jätettä. Matkapuhelinvalmistajia ja operaattoreita edustavan GSMA -järjestön mukaan uudet universaalilaturit tulevat lisäksi olemaan hyvin energiatehokkaita.

Tavoitteena on, että suurin osa uusista matkapuhelimista käyttäisi uutta UCS-laturia vuoden 2012 alkuun mennessä. EU toivoo, että myös muu maailma seuraisi sen esimerkkiä ja muuttaisi lainsäädäntöä niin, että valmistajien olisi pakko ottaa käyttöön universaalit laturit. Komissaari Verheugen toivookin, että yhdenmukaistetut laturit leviäisivät vielä laajemmin kuin nyt on suunniteltu, esimerkiksi kameroihin ja kannettaviin tietokoneisiin.

Lisätietoja

Komission tiedote: Sama laturi kaikille puhelimille

Euroopan komission mietintö latureiden yhdenmukaistamisesta (englanniksi)

Euroopan komissio: Yritystoiminta ja teollisuus: Latureiden yhdenmukaistaminen (englanniksi)

Euroopan komissio: Usein kysyttyjä kysymyksiä universaalilaturista (englanniksi)

Eurooppalaisten matkapuhelinoperaattoreiden etujärjestö GSMA (englanniksi)