Uutinen 4.9.2009

Hehkulamput himmenevät hiljalleen

Energiatehokkuuttaa vaativa EU-direktiivi estää 1.9.2009 alkaen hehkulamppujen valmistuksen. Hehkulamput poistuvat EU:n markkinoilta asteittain ja kuluttajien on korvattava ne esimerkiksi energiansäästölampuilla.

Valmistus- ja tuontirajoitukset kiristyvät vaiheittain

Kuva: Euroopan komissioTavoitteena hehkulamppujen rajoittamisella on säästö sähkön kulutuksessa EU-alueella. Hehkulampuissa vain noin kymmenen prosenttia energiasta muuttuu valoksi. (Kuva: Euroopan komissio)

Syyskuun ensimmäisen päivän jälkeen perinteiset hehkulamput häviävät markkinoilta asteittain, kun EU:n hehkulamppukiellon, niin sanotun Eco-Design -direktiivin, ensimmäinen vaihe astuu voimaan. EU:n päätöksellä kielletään hehkulamppujen valmistus ja maahantuonti vaiheittain. Ensimmäiseksi kielletään yli 100 watin hehkulamput sekä kaikki mattapintaiset lamput. Näiden suosittujen himmeäkupuisten lamppujen sijaan kuluttajien on alettava käyttää energiansäästölamppuja, kirkkaita hehkulamppuja tai led-lamppuja.

Kotitalouksien tehoiltaan yleisimpiä hehkulamppuja, eli 60- ja 40-wattisia tai sitä pienempiä lamppuja saa valmistaa vielä hetken aikaa. Vuoden 2010 syyskuussa kielto laajenee koskemaan 75-wattisia lamppuja, syyskussa 2011 raja laskee 60 wattiin. 1.9.2012 alkaen kaikki yli seitsemän watin hehkulamput ovat EU:n rajoitusten piirissä.

Hehkulamppukiellon taustalla on pyrkimys energiasäästöihin

Kuva: Matti TirriMyös kaupungit joutuvat vaihtamaan ulkovalaisimet EU:n direktiivin myötä. Helsingin kaupunki uusii valaistusverkkoja vuosittain kolmen prosentin tahdilla. (Kuva: Matti Tirri)

Tavoitteena on, että päätös säästäisi EU-alueella sähköä vuoteen 2020 mennessä 23 miljoonan eurooppalaisen kotitalouden kulutuksen verran. Rajoitukset alkavat suuritehoisista ja mattapintaisista lampuista, koska ne vievät eniten energiaa. Hehkulampuissa vain noin kymmenen prosenttia energiasta muuttuu valoksi, loput lämmöksi. Energiansäästölamput vievät sähköä noin 80 prosenttia vähemmän kuin hehkulamput, ja niiden käyttöikä on 6-20-kertainen.

Hehkulamppujen myyntiä tai ostamista ei ole jatkossakaan kielletty, joten lamppuja löytyy tavarataloista, kunnes vanhat varastot on myyty loppuun. Mattapintaisia hehkulamppuja saa kaupoista todennäköisesti kuukausien ajan, vaikka niitä ei saa tuoda markkinoille enää elokuun viimeisen päivän jälkeen. Mattapintaiset lamput ovat tyypillisiä kotien valonlähteitä – moni kuluttaja suosii mattapintaisia lamppuja ulkonäkösyistä, vaikka himmennys vie valolta tehokkuutta. Suuritehoisia 100 watin lamppuja käytetään harvassa kodissa, mutta niitä löytyy esimerkiksi autotalleista ja työtiloista.

Kierrätyspisteiden tarve lisääntyy

Perinteisiin hehkulamppuihin nähden energiansäästölamput tuottavat käyttäjille hieman lisävaivaa. Energiansäästölamput eivät käy metalli- eikä lasinkeräykseen, joten ne on käytön jälkeen kierrätettävä rikkomatta erilleen. Energiasäästölamput sisältävät pienen määrän elohopeaa kaasuna, ja ovat näin ollen ongelmajätettä. Samalla myös ongelmajätteiden keräyspisteiden tarve lisääntyy. Energiansäästölamppujen keräämiseen vaaditaan kuitenkin kunnan myöntämä ympäristölupa. Perinteiset lamput voidaan hävittää muun talousjätteen mukana.

Lisätietoja:

Työ- ja elinkeinoministeriö: Eco-design -direktiivi

EurLex: Eco-design -direktiivi

Euroopan komissio: Tietoa Eco-design -direktiivistä (englanniksi)

Eurooppatiedotus: EU-maat luopuvat hehkulampuista

Tekniikka ja talous: Näin toimivat hehkulamppu ja energiansäästölamppu