Uutinen 11.9.2009

Barroso esitteli uuden suunnitelmansa Euroopan parlamentille

Komission puheenjohtaja BarrosoEU-parlamentti äänestää komission puheenjohtaja Barroson jatkosta 16. syyskuuta. Hänen on saatava yli puolet meppien äänistä tullakseen valituksi. (Kuva: Euroopan komissio)

Vuodesta 2004 komissiota luotsannut José Manuel Barroso esitteli Euroopan parlamentille uuden komission tavoitteet, mikäli hänet nimitetään toiselle viisivuotiskaudelle komission puheenjohtajaksi. Asialistan kärjessä ovat muun muassa talouskriisi ja ilmastonmuutos.

Barroso tavoittelee linjauksissaan vahvaa komissiota. Tärkeimpiä tehtäviä olisi nostaa EU talouskriisistä, lisätä euromaiden välistä yhteistyötä sekä tukea talouskehitystä niin, että muutokset ovat sosiaalisesti kestävällä pohjalla. Euroopan unionin tulisi myös pysyä edelläkävijänä ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa.

Barroson uudelleenvalinta edellyttää Euroopan parlamentin hyväksyntää

Komission puheenjohtajasta päättää Euroopan parlamentti, joka äänestää asiasta 16. syyskuuta. Eurooppa-neuvosto päätti yksimielisesti kesäkuun 2009 huippukokouksessa asettaa Barroson komission puheenjohtajaehdokkaksi. Uudelleenvalinnalla EU:n jäsenmaat haluavat tuoda jatkuvuutta EU:n toimintaan.

Barroson on saatava yli puolet Euroopan parlamentin jäsenten äänistä, jotta hänet voidaan hyväksyä puheejohtajaksi seuraavaksi viisivuotiskaudeksi.

Nykyisen komission odotetaan jatkavan toimituskomissiona ainakin vuoden vaihteeseen.

Barroso: Poliittiset toimintalinjaukset seuraavaa komissiota varten

Komission puheenjohtaja Barroso ehdottaa Euroopan parlamentille edistyksen tähtävää kumppanutta kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseksi (lehdistötiedote IP/09/1272)