Uutinen 14.9.2009

Ministeri Thors eurooppaministerien kokoukseen Tukholmaan

Valtioneuvoston viestintäyksikkö 
Tiedote 261/2009
14.9.2009

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors vierailee 17. – 18. syyskuuta Tukholmassa, missä hän osallistuu EU-puheenjohtajamaa Ruotsin järjestämään eurooppaministerien kokoukseen. Kokouksen pääaihe on Itämeren alueen yhteistyötä tiivistävä EU:n Itämeri-strategia, jonka tavoitteena on puhdas ja terve Itämeri sekä taloudellisesti vahva ja menestyvä alue. Strategia on tarkoitus hyväksyä lokakuun Eurooppa-neuvostossa.

Eurooppaministerikokouksen päätteeksi on tarkoitus julkistaa yhteinen julkilausuma, jossa sitoudutaan Itämeri-strategian sisältämiin käytännön toimiin. Sisällöllisen näkökulman lisäksi strategiaa tarkastellaan Tukholman-kokouksessa myös uudenlaisena strategiamallina, jolla voidaan vastata unionin alueellisiin haasteisiin. Parhaillaan valmistellaan vastaavaa suunnitelmaa Tonavan alueen kehittämisestä.

Torstaina 18. syyskuuta ohjelmassa on Ruotsin kuninkaan Kaarle XVI Kustaan isännöimä palkintoseremonia, jossa Itämeren suojelusopimusta valvova HELCOM saa Ruotsin valtion tämänvuotisen Baltic Sea Water -palkinnon. Samana päivänä Tukholmassa avataan Itämeri-yhteistyötä esittelevä näyttely.

Lisätietoja: erityisavustaja Mikaela Grönqvist, sisäasiainministeriö, p. 09 1604 3511 ja Itämeri-suurlähettiläs Jari Luoto, ulkoasiainministeriö, p. 09 1605 5438