Uutinen 23.10.2009

Lokakuun Eurooppa-neuvoston valmistelut ja Afganistanin tilanne EU:n neuvoston pääaiheina

Valtioneuvoston viestintäyksikkö
Ulkoasiainministeriö

Tiedote 312/2009
23.10.2009

Lokakuun Eurooppa-neuvoston valmistelut ja Afganistanin tilanne EU:n neuvoston pääaiheina EU:n yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvosto kokoontuu 26. ja 27. lokakuuta Luxemburgissa. Neuvoston pääaiheita ovat Eurooppa-neuvoston valmistelut sekä Afganistanin ja Pakistanin tilanne. Suomesta kokoukseen osallistuvat ulkoministeri Alexander Stubb sekä maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors.

Neuvosto valmistelee Brysselissä 29. ja 30. lokakuuta Brysselissä järjestettävää Eurooppa-neuvostoa, joka keskittyy Kööpenhaminan ilmastokokouksen valmisteluihin, Lissabonin sopimuksen täytäntöönpanoon sekä talous- ja rahoitustilanteeseen. Eurooppa-neuvoston valmisteluiden lisäksi yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvosto keskustelee Itämeren alueen yhteistyötä tiivistävästä Itämeri-strategiasta.

Neuvoston asialistalla ovat Afganistanin presidentinvaalit sekä EU-toiminnan vahvistaminen Afganistanissa, Pakistanissa ja alueellisesti. Neuvoston on tarkoitus hyväksyä toimintasuunnitelma, jolla pyritään parantamaan Euroopan komission ja jäsenmaiden koordinaatiota tietyillä yhteistyöalueilla. Keskeisenä pyrkimyksenä on paikallisen omistajuuden lisääminen EU:n toimissa Afganistanissa. Suomi korostaa EU:n poliisioperaation (EUPOL) vahvistamista Afganistanissa ja kokonaisvaltaisen terrorismin vastaisen strategian laatimista Pakistanissa. Suomen tavoitteena on, että toimintasuunnitelman toimeenpano ja tehokas seuranta käynnistyvät ripeästi.

Lähi-idän rauhanprosessi on esillä neuvostossa. Ministerit keskustelevat EU:n tuesta Yhdysvalloille, joka pyrkii Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelujen käynnistämiseen. Neuvosto pohtii keinoja, joilla voitaisiin vahvistaa palestiinalaisten horjuvaa uskoa rauhanprosessin etenemiseen. Tältä osin Suomi korostaa muun muassa EU:n johdonmukaista linjaa Israelin siirtokuntapolitiikkaan. Rauhanprosessin jatkumisen lisäksi Suomi pitää tärkeänä, että osapuolet tutkivat Gazan sodan aikaiset ihmisoikeusrikkomukset, joista YK:n ihmisoikeusneuvoston ns. Goldstonen komissio on raportoinut.

Maanantain illallisella on esillä Iranin tilanne ja ydinohjelmakiista. Neuvottelut ovat jatkuneet tällä viikolla, ja Maailman ydinenergiajärjestön IAEA:n tarkastajat vierailevat sunnuntaina Qomin lähelle rakenteilla olevassa uraanin rikastuslaitoksessa. Suomi kannattaa ns. kahden raiteen lähestymistapaa eli neuvotteluratkaisun etsimisen ohella Iranin painostamista pakotteiden avulla. Suomi kannattaa Iranin-vastaisten pakotteiden tiukentamista, mikäli neuvottelut eivät tuota tulosta.

Ministerit keskustelevat myös EU:n ja USA:n johdolla käydyistä neuvotteluista Bosnia-Hertsegovinan poliittisten johtajien kanssa. Neuvottelujen tavoitteena on avata Bosnia-Hertsegovinan lukkiutunut poliittinen tilanne. Suomi tukee pyrkimyksiä löytää ratkaisu, joka mahdollistaisi kansainvälisen yhteisön korkean edustajan (OHR) toimiston sulkemisen ja Bosnia-Hertsegovinan EU-lähentymisen.

Neuvosto keskustelee ja antaa päätelmät Sri Lankan humanitaarisesta tilanteesta, ihmisoikeuksista ja poliittisesta prosessista. Suomi on kiinnittänyt huomiota kaikkein haavoittuvimpien ihmisten tilanteeseen, erityisesti lasten asemaan pakolaisleireillä. Neuvosto antaa kokouksessaan päätelmät myös Guineasta, Sahelista, Suurten järvien alueesta, Uzbekistanista, Jemenistä ja ihmisoikeusvuoropuhelusta Indonesian kanssa.

Lisätietoja: EU-asiantuntija Sanna Ek, p. 09 1602 2150 ja EU-erityisasiantuntija Jonna Laurmaa, p. 09 1602 2191, valtioneuvoston EU-sihteeristö sekä lähetystöneuvos Markku Lampinen, ulkoasiainministeriö, p. 09 1605 5530 tai 040 726 6124