Uutinen 27.10.2009

Mitä uutta EU:n kartalla

KroatiaKroatian jäsenyysneuvottelut ovat loppusuoralla, ja liittymistä EU:hun pidetään mahdollisena vuonna 2012. Kuva: Euroopan komissio

EU on 2000-luvulla laajentunut nopeasti ja tällä hetkellä unioniin kuuluu 27 jäsenmaata.Uusien jäsenmaiden liittymisvauhti näyttää hiljentyneen viime aikoina, mutta ehdokasmaiden joukossa riittää tungosta. Ken on heistä seuraava?

EU:n laajentumisvauhti on hidastunut 2000-luvun alusta, jolloin uusia jäsenmaita hyväksyttiin unioniin nopeaan tahtiin. Lissabonin sopimuksen etenemisen liittyvien ongelmien ja taloudellisen taantuman on väitetty rokottaneen nykyisten jäsenmaiden intoa laajentumiseen.

Suomen EU-edustuston vastaavan virkamiehen Miia Lahden mukaan prosessi tämän hetkisten hakijamaiden suhteen on osaltaan rauhoittunut, koska kokemusta laajentumisesta on jo kertynyt.

Komission lokakuussa julkistaman vuosittaisen laajentumispaketin mukaan liikettä laajentumisen rintamalla kuitenkin riittää. Viimeisen vuoden sisällä jäsenyyttä on hakenut peräti kolme maata: Montenegro, Albania ja Islanti. Myös Serbian odotetaan jättävän hakemuksensa vuoden loppuun mennessä.

Jäsenyysneuvottelut ovat tällä hetkellä käynnissä Turkin ja Kroatian kanssa. Myös Islannin odotetaan liittyvän tähän joukkoon piakkoin.

Laajentumispaketin yhteydessä komissio ilmoitti suosittelevansa jäsenyysneuvottelujen aloittamista Makedonian kanssa. Makedonia on ollut EU:n virallinen ehdokasmaa vuodesta 2005 lähtien, mutta neuvottelujen alkaminen on lykkääntynyt Makedonian ja Kreikan välisen kiistan vuoksi.

 Lopullisen päätöksen jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta tekee EU-jäsenmaiden päämiehistä sekä komission puheenjohtajasta koostuva Eurooppa-neuvosto.

Kroatia ja Islanti johdossa

IslantiIslanti jätti jäsenyyshakemuksensa heinäkuussa. Kuva: Euroopan komissio.

Tällä hetkellä ehdokasmaista lähimpänä jäsenyyttä ovat Kroatia ja Islanti. Molempien maiden kohdalla liittymistä EU:hun pidetään mahdollisena vuoden 2012 aikana

Kroatian jäsenyysneuvotteluja on hidastanut vuoden 2009 alkupuolella rajariita nykyisen EU-jäsenmaan Slovenian kanssa. Maat pääsivät yhteisymmärrykseen kiistan sovittelusta syyskuussa, jonka jälkeen jäissä olleita neuvotteluja päästiin jatkamaan.

Laajentumiskomissaari Olli Rehnin mukaan Kroatialta odotetaan kuitenkin toimia jäsenyysneuvottelujen vauhdittamiseksi, mikäli vuoden 2012 tavoitteesta halutaan pitää kiinni. Kroatian on muun muassa vahvistettava oikeuslaitostaan sekä tehtävä työtä järjestäytynyttä rikollisuutta ja korruptiota vastaan.

Turkilla avaimet neuvottelujen etenemiseen

Turkin asema EU:n ehdokasmaana on herättänyt viime vuosina tunteita puolin ja toisin. EU:n nykyisistä jäsenmaista Ranskan ja Saksan tiedetään suhtautuvan nihkeästi Turkin jäsenyyteen.

Turkin jäsenneuvotteluja on jarruttanut myös kiista EU:n kuuluvan Kyproksen tasavallan kanssa.

Laajentumisesta vastaavan komissaarin Olli Rehnin mukaan Turkki on viime aikoina vienyt läpi uudistuksia, joiden ansiosta neuvotteluissa on päästy jälleen etenemään. Rehn korosti, että neuvottelujen vauhti riippuu nyt uudistusten tahdista, kuten perusvapauksien ja oikeusvaltion vakiinnuttamisesta.

 

MakedoniaLänsi-Balkanin maiden viisumi-vapaus etenee merkittävästi ensi vuonna. Kuva: Eurooppatiedotus

Pieniä askelia Länsi-Balkanilla

Merkittäviä uusia avauksia Makedonian jäsenyysneuvottelujen mahdollista alkamista lukuun ottamatta ei laajentumisrintamalla ole lähiaikoina odotettavissa. Pieniä askelia eteenpäin on kuitenkin luvassa, sillä EU tiivistää yhteistyötään Länsi-Balkanin maiden kanssa.

Vuoden 2010 alusta komissio on myöntämässä viisumivapauden Makedonialle, Montenegrolle ja Serbialle. Albania ja Serbia ovat seuraavina jonossa.

Laajentumisvauhdin hidastumisesta huolimatta EU haluaa viestiä, että se on sitoutunut Länsi-Balkanin ja Turkin tulevaisuuteen Euroopassa. Mahdollisuuden EU-jäsenyyteen toivotaan toimivan kannustimena poliittisille ja taloudellisille uudistuksille, jotka vahvistavat rauhaa ja vakautta alueella.

Eurooppalaisena rauhanprojektina EU ei ole menettänyt merkitystään.

Lisätietoja:

Euroopan komission tietosivut laajentumisesta

Laajentumisstrategia 2009 – 2010 (englanniksi)

Hyvä tietää EU:n laajentumisesta esite (englanniksi)