Uutinen 8.11.2009

Lissabonin sopimus etenee

PrahaTšekki oli viimeinen EU-maa, joka ratifioi Lissabonin sopimuksen. Kuva: Euroopan komissio.

Tšekin presidentti Václav Klaus allekirjoitti Lissabonin sopimuksen tiistaina 3. marraskuuta. Viimeinenkin este sopimuksen voimaantulolle on nyt poistunut, kun Tšekki viimeisenä EU-maana ratifioi sopimuksen. 

Viimeksi unionin sisällä huokaistiin helpotuksesta lokakuun alussa, kun Irlanti hyväksyi Lissabonin sopimuksen selkeällä enemmistöllä toiseen kertaan järjestetyssä kansanäänestyksessä. Tšekin presidentin Václav Klausin allekirjoituksen myötä Lissabonin sopimus on nyt ratifioitu kaikissa 27 EU-jäsenmaassa. Sopimus astuu voimaan viimeisen ratifioimiskirjan tallettamista seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Lissabonin sopimus voi tulla voimaan aikaisintaan jo joulukuussa.

Tšekki on onnistunut viivyttämään sopimuksen voimaantuloa pitkään, mutta presidentti Klaus taipui sen jälkeen kun Tšekin perustuslakituomioistuin totesi, että Lissabonin sopimus ei ole maan perustuslain vastainen. Päätökseen taustalla vaikuttavat myös Tšekille myönnetyt poikkeukset Lissabonin sopimuksesta, joista päästiin sopuun viime viikolla järjestetyssä Eurooppa-neuvoston huippukokouksessa Brysselissä. Poikkeusten mukaan Tšekki voi Iso-Britannian ja Puolan tapaan jättää soveltamatta sopimukseen sisältyvää perusoikeuskirjaa.

Tšekin ratifiointi mahdollistaa nyt etenemisen Lissabonin sopimuksen toimeenpanossa. Asialistalla on muun muassa uuden komission nimittäminen sekä nimitykset kahteen uuteen EU-virkaan, jotka Lissabonin sopimus tuo mukanaan. EU-puheenjohtajamaa Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt totesi nyt aloittavansa neuvottelukierrokset nimityksistä ja mahdollisimman pian kutsua koolle uuden huippukokouksen.

Lissabonin sopimuksen luomat uudet virat ovat Eurooppa-neuvoston pysyvä puheenjohtaja eli niin sanottu presidentin virka sekä ulkoasioiden- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja eli ulkoministerin virka. Seuraavan huippukokouksen ajankohtaa on alustavasti povattu marraskuun puoliväliin.

Lisätietoa:

Brysselin Eurooppa-neuvosto 29.–30.10., Valtioneuvoston kanslian tiedote

Brysselin Eurooppa-neuvosto 29.–30.10. – Puheenjohtajan päätelmät

Ruotsin EU-puheenjohtajuuden viralliset kotisivut (englanniksi)