Uutinen 17.11.2009

Venäjästä laaja keskustelu, Suomi avausroolissa

Ulkoministeri Stubb ulkosuheiden neuvostossa Brysselissä. Kuva: EU:n neuvosto.Ulkoministeri Alexander Stubbin avauspuheenvuoro linjasi EU:n ulkosuhdeneuvoston laajaa Venäjä-keskustelua tiistaina 17. marraskuuta Brysselissä. Ulkoministeri pelkisti kolme pääviestiä, joita unionin tulee Venäjän suuntaan lähettää. Ensinnäkin Venäjän talous on modernisoitava, toiseksi EU:n tulee tukea presidentti Dmitri Medvedjevin uudistuslinjaa, ja kolmanneksi Venäjä tulisi saada ymmärtämään, että sen ystävät tulevat lännestä. Stubb oli kaiken kaikkiaan tyytyväinen ulkoministerien Venäjä-keskusteluun. Ulkoministerin lehdistötilaisuutta leimasivat kuitenkin koko Brysseliä parhaillaan puhuttavat johtajavalinnat torstain ylimääräisessä huippukokouksessa.

Kolme viestiä Venäjälle

”Venäjän talous on kerta kaikkiaan modernisoitava. Tälle vuodelle ennustetaan talouden supistumista kahdeksalla prosentilla. Venäjä on liian riippuvainen raaka-ainetuloistaan, valtion tuloista 50 prosenttia tulee energiaviennistä, öljystä ja kaasusta.” Näin luonnehti ulkoministeri Stubb tiistaina Brysselissä EU:n ykkösviestiä Venäjälle juuri EU-Venäjä –huippukokouksen alla. ”Venäjä tarvitsee oman Nokian, tai jos ollaan kohteliaita nykyiselle puheenjohtajalle, oman Sony-Ericssonin”, nauratti ulkoministeri lehdistötilaisuudessaan suomalaiskirjeenvaihtajille.

Ulkoministerin viestilistalla toisena kohtana hänen pitämässään avauspuheenvuorossa ministerikollegoilleen oli tuki presidentti Medvedjeville. ”Presidentti Medvedjevin viimeaikaiset puheenvuorot ovat olleet hyvin myönteisiä.”. Stubbin mukaan Medvedjevin uudistuslinja modernisoisi taloutta, iskisi korruptioon ja kohentaisi ihmisoikeuksia. ”On sitten eri asia, miten voimasuhteet Venäjän johdossa lopulta asettuvat, mutta kansainvälinen ja liberaali johtaja ansaitsee kaiken tuen”, linjasi ulkoministeri Stubb.

Kolmanneksi Venäjä tulisi saada ymmärtämään, että sen ”ystävät tulevat lännestä, eivät viholliset. Kansainvälinen politiikka ei ole enää nollasummapeliä.” Ulkoministeri painotti, että Venäjän tulisi oivaltaa, miten tarpeellisia ja hedelmällisiä hyvät suhteet sen omiin lähimaihin ovat. Kaiken kaikkiaan Stubb oli käytyyn laajaan keskusteluun hyvin tyytyväinen, ja kehui puheenjohtajamaa Ruotsia keskustelun mainiosta yhteenvedosta.

Likeisesti Venäjään liittyen esillä oli myös Ukraina, joka painiskelee talouskriisin, sisäpoliittisen kriisin ja kaasukriisin kolmiossa. ”Ennen muuta 45 miljoonan asukkaan Ukrainaa ei saa unohtaa”, tiivisti ulkoministeri itäpainotteisen ulkosuhdeneuvoston Ukraina-pohdintoja.

Huippukokous kaikkien huulilla

EU:n ulkosuhteiden neuvosto kokouksessaan 17.11. Kuva: EU:n neuvosto.Ulkoministeri Stubbin lehdistötilaisuudessa päähuomion veivät kuitenkin torstain huippukokouksen johtajanimitykset. ”Kaikki on todellakin edelleen täysin avoinna”, summasi ulkoministeri tämänhetkisen neuvottelutilanteen. Erilaisia muuttujia nimityspelissä on runsaasti, ja spekuloijia ovat yhtä lailla media kuin ministeritkin, muistutti Stubb asetelman luonteesta. Suomalaisten mahdollisuuksia huippuvirkoihin ulkoministeri piti edelleen realistisina, koko ajan elävästä asetelmasta riippuen.

Joka tapauksessa nimitykset ovat äärimmäisen tärkeitä, sillä unioni tarvitsee vahvoja ja päteviä henkilöitä johtamaan voimistuvaa ulkopolitiikkaansa. ”Lisäksi olisi tarpeen saada naisia näihin huipputehtäviin. Jos näin ei käy, ei luoda EU:sta sellaista kuvaa kuin haluaisin itse olla siitä luomassa”.

Kirjeenvaihtajia kiinnosti kovasti myös, mitä tapahtuu jos nimityspaketti ei torstaina vielä synnykään. ”Jos nimitykset venyvät, en näe siinä mitään kovin dramaattista. Niin on käynyt ennenkin”, muistutti ulkoministeri, joka kuitenkin painotti olevansa itse yhä toiveikas nopean ratkaisun suhteen.

Itäiset lähialueet ovat esillä EU:n ministerikokouksessa