Uutinen 30.11.2009

EU:n presidentti ja ulkoministeri on valittu

EU:n uudet johtajat.EU:n uudet johtajat. Kuva: EU:n kuvapankki.

EU:n maiden johtajat valitsivat yksimielisesti EU:n ensimmäiseksi presidentiksi Belgian pääministeri Herman Van Rompuyn. Ulkoministeriksi valittiin Iso-Britannian Catherine Ashton, joka toimii EU:n kauppakomissaarina. Nimitysasiaa on valmisteltu EU:n puheenjohtajamaa Ruotsin johdolla.

EU:n presidentti on Eurooppa-neuvoston pysyvä puheenjohtaja

EU:n presidentin toimikausi on kaksi ja puoli vuotta, kausi voidaan uusia kerran. EU:n presidentti toimii Eurooppa-neuvoston kokousten puheenjohtajana ja ohjaa sen työskentelyä. Hän myös sovittelee jäsenmaiden kantoja.

EU:n presidentin tarkka rooli tulee muodostumaan ensimmäisen viranhaltijan toiminnan mukaan.

EU:n ulkoministeri on komission jäsen

EU:n ulkoministerin nimityksessä kuullaan vielä Euroopan parlamenttia. Tähän on syynä se, että ulkoministeri on yksi komission jäsen ja Euroopan parlamentti hyväksyy komission jäsenet. Ulkoministerin toimikausi alkaa Lissabonin sopimuksen voimaantulopäivänä ja päättyy tuolloin virassa olevan komission toimikauden päätyttyä.

EU:n ulkominsteri johtaa unionin yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Hän tulee rakentamaan unionille ulkosuhdehallinnon. Nykyiset komission edustustot muutetaan EU:n edustustoiksi. Työvoimaan niihin tulee kaikista jäsenmaista, komissiosta sekä neuvoston sihteeristöstä.

Nimityskokonaisuuteen on nähty kuuluvan jo nimitetyt Euroopan komission puheenjohtajan ja Euroopan parlamentin puhemiehen tehtävät. Komission puheenjohtajaksi nimitettiin toiselle kaudelle portugalilainen José Barroso. Euroopan parlamentin puhemieheksi on valittu puolalainen Jerzy Buzek.

Lisätietoja:
href="http://eurooppatiedotus.fi/public/default.aspx?contentid=180724&nodeid=37760&culture=fi-FI">Unionin uudet huippuvirat (Eurooppatiedotus)

pdfHenkilökuva: Herman Van Rompuy

pdfHenkilökuva: Catherine Ashton

EU:n epävirallinen huippukokous Brysselissä, 19.11. 2009 – Lehdistötiedote