Uutinen 4.12.2009

EU:n ulkoministerit tapaavat Ashtonin ja keskustelevat Lähi-idästä

Tiedote 313/2009
4.12.2009

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu 8. joulukuuta Brysselissä. Neuvoston pääaiheena on Lähi-idän tilanne. Maanantaina 7. joulukuuta ulkoministerit tapaavat illallisella EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Catherine Ashtonin. Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Alexander Stubb. Neuvoston kokouksen jälkeen Stubb osallistuu myös EU:n Itäisen kumppanuuden ensimmäiseen ministerikokoukseen.

Lähi-idän rauhanprosessi on neuvoston asialistalla. Ulkoministerit keskustelevat EU:n tuesta Yhdysvaltain rauhanponnisteluille ja EU:n omasta roolista rauhanprosessissa. Myös Itä-Jerusalemin vaikea tilanne noussee esille. Suomen näkemyksen mukaan EU:n tulisi tukea Palestiinalaishallinnon pääministerin Fayyadin ponnisteluja valtion rakenteiden synnyttämiseksi ja pysyä tiukkana Israelin siirtokuntapolitiikan suhteen. Neuvoston on määrä hyväksyä aiheesta päätelmät.

Ulkoministerit keskustelevat myös Iranin tilanteesta. Esillä on erityisesti kiista Iranin ydinohjelmasta, jonka osalta Iran ei näytä olevan tosissaan sitoutunut neuvotteluratkaisun etsimiseen. Mikäli ydinohjelmakiistaan ei löydetä neuvotteluratkaisua, tulee Iraniin kohdistuvien pakotteiden tiukentaminen ajankohtaiseksi. Tässä tilanteessa ensisijainen vaihtoehto on Suomen näkemyksen mukaan YK:n turvallisuusneuvoston pakotteet. Arvio Iranin tilanteesta tehtäneen Eurooppa-neuvostossa. Neuvosto myös hyväksyy päätelmät Irakista.

Ministerit keskustelevat Länsi-Balkanista, erityisesti Bosnia-Hertsegovinan lukkiutuneen poliittisen tilanteen avaamisesta. Suomi tukee ratkaisua, joka mahdollistaisi OHR:n toimiston sulkemisen ja Bosnia-Hertsegovinan EU-lähentymisen. Esillä on myös Bosnian Althea-operaation muuttaminen koulutus- ja tukioperaatioksi.

Ulkoasiainneuvostossa on esillä myös arktinen yhteistyö, josta neuvosto hyväksyy päätelmät. Suomi pitää tärkeänä, että EU:lle luotaisiin arktinen politiikka. Lisäksi neuvosto hyväksyy päätelmät Afrikan sarvesta, Etelä-Kaukasiasta, ilmastonmuutokseen liittyvästä turvallisuustyöstä, EU:n suuntaviivoista kansainvälisen humanitaarisen lain edistämiseksi, ihmisoikeuksista ja demokratiasta kolmansissa maissa, EU:n ja Latinalaisen Amerikan suhteista sekä EU:n globaalista roolista.

Kyseessä on uusimuotoisen ulkoasiainneuvoston ensimmäinen kokous. Lissabonin sopimuksen myötä EU:n yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvosto jakautuu yleisten asioiden neuvostoksi ja ulkoasiainneuvostoksi, jonka puheenjohtajana toimii jatkossa korkea edustaja. Ulkoministeri Stubb osallistuu 7. joulukuuta myös yleisten asioiden neuvoston kokoukseen, koska esillä on EU:n laajentuminen.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Leena-Kaisa Mikkola, ulkoministeriön EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksikkö, puh. 09 1605 5026 tai 040 753 4364, ja ulkoministerin diplomaattiavustaja Päivi Pohjanheimo, puh. 09 1605 5332 tai 040 511 3786