Uutinen 16.12.2009

Kortit pöydällä Kööpenhaminassa

Europarlamentaarikko Satu HassiEnnen lähtöään Euroopan parlamentin edustajaksi Kööpenhaminan ilmastokokoukseen europarlamentaarikko Satu Hassi ehti Tampereen kaupunginkirjasto Metsoon Meppikahveille kertomaan tuoreet kuulumiset EU:n ilmastopoliittisista linjauksista. Kuva: Eurooppatiedotus.

"Tärkeintä on saavuttaa poliittinen yhteisymmärrys suurista kysymyksistä, kuten päästörajoista ja rahoituksesta", totesi europarlamentaarikko Satu Hassi perjantaina Tampereella.

”Olen optimistinen Kööpenhaminan ilmastokokouksen tulosten suhteen”, sanoi Euroopan parlamentin vihreä suomalaisjäsen Satu Hassi Pirkanmaan Eurooppatiedotuksen ilmastoaiheisessa Meppikahvit-tilaisuudessa viime viikolla. Kortit ovat nyt pöydällä Kööpenhaminassa; merkittävimmät teollisuusmaat ja kehitysmaat ovat antaneet tavoitteensa päästörajoitusten suhteen. Näiden rajoituslupausten ylärajat ovat jo aika lähellä vuodelle 2020 tarvittavaa rajaa. Euroopan parlamentin päätöslauselman mukaan teollisuusmaiden päästövähennykset tulisivat olla 25-40 prosentin haarukan yläpäässä.

Hassin optimismia lisää myös se, että uuden, maailmanlaajuisen ilmastosopimuksen valmistelutyössä on mukana paljon uusia toimijoita. Ilmastotyö ei enää ole vain ”viherpiipertäjien” hommaa. Hassin mukaan kaikki tarvittava teknologia ilmastonmuutoksen hillitsemiseen on jo olemassa. Enää puuttuvat kansainväliset säännöt, jotta tätä teknologiaa voidaan tehokkaasti hyödyntää. Uuteen, tarvittavaan tekniikkaan tehtävien investointien hinta on kohtuullinen verrattuna itse ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin kustannuksiin tai vaikkapa pankkikriisiin.

”Uskon teknologiaan – aloittaessani opintoni Tampereen teknillisellä korkeakoululla Hervannassa 1970-luvun alussa käytin ensi kerran tietokonetta, valtavankokoista laitetta. Silloin meistä kukaan ei olisi uskonut, että siitä muutaman kymmenen vuoden kuluttua meillä kaikilla on paljon tehokkaampi tietokone taskuissamme.” Hassi muistelee. Uudella ympäristöteknologialla on myös työllisyysvaikutuksia, mikä näkyy jo esimerkiksi Saksassa.

Tärkeintä on saavuttaa Kööpenhaminassa poliittinen yhteisymmärrys suurista kysymyksistä, kuten päästörajoista ja rahoituksesta. Hassin mukaan varsinainen lainsäädäntötyö ja pilkun viilaaminen voidaan silloin tehdä myöhemmin alkuvuodesta.

Outi Koskinen/ Pirkanmaan Eurooppatiedotus

Lisätietoa:

Ympäristöministeriön Kohti Kööpenhaminaa –sivusto:

Kööpenhaminan ilmastokokouksen verkkosivut (englanniksi):

Kiotosta Kööpenhaminaan –EU, Suomi ja ilmastonmuutos (Eurooppatiedotuksen julkaisu)

EU:n ilmasto- ja energiapaketti (Eurooppatiedotuksen tietopaketti)