Uutinen 12.2.2010

EU:n 112-päivää vietetään 11.2.2010

112-päivä112 on koko EU:n yhteinen hätänumero ja se toimii kaikkialla EU:ssa. Kuva: Euroopan komissio.

112-päivän tarkoituksena on sekä valistaa että muistuttaa kansalaisia siitä, että hätänumero 112 toimii koko EU:n alueella ja yhdistyy lähimpään hätäkeskukseen. Suomessa 112-päivä on valtakunnallinen teemapäivä, jolloin korostetaan turvallisuuden merkitystä ihmisten arjessa. Päivää on vietetty Suomessa jo vuodesta 1997 lähtien joka vuosi 11.2.

Päivän aikana järjestetään Suomessa useilla paikkakunnilla erilaisia tapahtumia, joiden tavoitteena on paitsi muistuttaa 112-hätänumerosta myös kiinnittää ihmisten huomio vahinkojen ja onnettomuuksien ennalta ehkäisemiseen. Valtakunnalliset 112-päivän avajaiset ovat 11.2. Helsingissä, Kampin keskuksessa klo 12.00.

Joulukuusta 2008 lähtien EU:n kansalaiset ovat voineet soittaa missä tahansa EU:n alueella unionin yhteiseen 112-hätänumeroon saadakseen yhteyden hätäkeskukseen. Numeroon voi soittaa sekä kiinteän verkon puhelimista että matkapuhelimista maksutta. Suomessa on käytössä vain yksi, viranomaisten yhteinen hätänumero, 112 mutta monissa EU:n maissa käytetään myös muita rinnakkaisia hätänumeroita. EU:n 112-päivän tarkoitus on myös muistuttaa jäsenmaita 112-hätäpalvelujensa kielivalikoiman lisäämisen tärkeydestä. Esimerkiksi Suomessa hätäkeskus voi palvella myös englanniksi, sekä tulkkauspalvelun avulla ranskaksi ja saksaksi.

112 valittiin EU:n yhteiseksi hätänumeroksi vuonna 1991, kun unioniin haluttiin saada yksi numero, johon EU:n sisällä matkailevat kansalaiset voisivat hätätilanteissa soittaa. EU:n komission teettämässä kyselytutkimuksessa todetaan, että 94 % unionin kansalaisista pitää hyödyllisenä sitä, että EU:ssa on yksi yhteinen hätänumero. Suomessa 47 % kansalaisista tietää, että hätäilmoituksen voi tehdä koko EU:n alueella soittamalla 112-numeroon. Tieto kuitenkin vaihtelee paljon maittain ja 112-päivän tarpeellisuudesta kertoo se, että vain 24 % eurooppalaisista tunnistaa 112:n numeroksi, johon voi soittaa hätäpuhelun kaikkialla EU:ssa.

Lisätietoja:

112-päivän verkkosivut

Komission 112-verkkosivut (englanniksi)