Uutinen 15.2.2010

Ministeri Väyrynen EU:n kehitysministerikokoukseen Espanjaan

Tiedote 41/2010
15.2.2010

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen osallistuu EU:n kehitysministerien epäviralliseen kokoukseen 17.-18. helmikuuta Segoviassa Espanjassa. Kokouksessa käsitellään muun muassa transatlanttista kehityspoliittista yhteistyötä, vuosituhattavoitteiden saavuttamista, Haitin tilannetta ja avunantajien välisen työnjaon kehittämistä. Esillä ovat myös innovatiiviset rahoitusmekanismit ja kehitysmaiden verokysymykset.

Puheenjohtajamaa Espanja on pyytänyt ministeri Väyrystä alustamaan transatlanttisesta yhteistyöstä käytävää keskustelua. Vuosi sitten Suomen esittelemä kestävän kehityksen kumppanuusajatus on edennyt nopeasti lyhyessä ajassa ja sille saatiin myös korkean tason poliittinen hyväksyntä viime marraskuun EU-USA-huippukokouksessa.

Kehitysministerikokoukseen osallistuu myös Yhdysvaltain kehitysapuviraston USAID:n uusi johtaja Rajiv Shah. Ministeri Väyrysen on määrä keskustella Shah’n kanssa myös kahdenvälisesti.

Kokouksessa keskustellaan myös, miten YK:ssa kymmenen vuotta sitten sovittujen vuosituhattavoitteiden saavuttamisessa on edistytty. Keskustelu on osa EU:n valmistautumista New Yorkissa syyskuussa pidettävään vuosituhattavoitteiden tarkastelukokoukseen.

Kehitysyhteistyön tuloksellisuutta koskeva keskustelu keskittyy avunantajien välisen työnjaon tehostamiseen. Suomi korostaa paremman työnjaon ja koordinaation merkitystä kehitysyhteistyön vaikuttavuuden lisäämiseksi. Tuloksellisuuden ja tehokkuuden varmistaminen nousee myös keskeisesti esille, kun ministerit keskustelevat Haitin avustamisesta. Haitin hädän lievittäminen edellyttää kansainväliseltä yhteisöltä pitkäjänteistä sitoutumista ja jälleenrakennustyötä, jossa keskeisten toimijoiden välinen koordinaatio on tärkeätä.

Lisätietoja: ministerin virkamiessihteeri Päivi Nevala puh. 09 1605 6171 tai 040 753 4375, tai lähetystöneuvos Pirjo Suomela-Chowdhury puh. 09 1605 6272