Uutinen 19.2.2010

EU:n ulkoasiainneuvosto keskustelee Haitista ja Ukrainasta

Tiedote 49/2010
19.2.2010

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu 22. helmikuuta Brysselissä. Kokouksen pääaiheita ovat Haitin humanitaarinen kriisi ja Ukrainan tilanne presidentinvaalien jälkeen. Suomesta neuvoston kokoukseen osallistuu ulkoministeri Alexander Stubb.

Ministerit keskustelevat Haitin ajankohtaisesta tilanteesta sekä EU:n valmistautumisesta Haitin jälleenrakennuskonferenssiin New Yorkissa maaliskuussa. Suomen näkemyksen mukaan konferenssissa olisi hyvä sopia YK:n, EU:n ja kansainvälisten rahoituslaitosten alustavasta työnjaosta jälleenrakennuksen tarvearviointien pohjalta. Ministerit arvioivat myös EU:n toimintaa äkillisissä humanitaarisissa kriiseissä Haitista saatujen kokemusten pohjalta. Suomen näkemyksen mukaan EU:n avustustoimet sujuivat hyvin, ja YK:n johtorooli humanitaarisessa avussa osoittautui toimivaksi.

Lounaalla ministerit keskustelevat Ukrainasta. Esillä on presidentinvaalien jälkeisen tilanteen arviointi sekä EU:n ja Ukrainan välisten suhteiden näkymät. Tavoitteena on, että EU:n ja Ukrainan välisestä assosiaatiosopimuksesta ja siihen sisältyvästä vapaakauppa-alueesta päästäisiin sopimukseen tänä vuonna. Suomi pitää tärkeänä Ukrainan sisäpoliittisen tilanteen ja talouden vakauttamista, perustuslain uudistamista, uudistuspolitiikan jatkamista ja maan lähentymistä unioniin.

Neuvoston asialistalla on myös Iran. Esillä on Iranin yhteistyöhaluttomuus ydinohjelmakiistassa ja maan ajankohtainen sisäpoliittinen tilanne. Suomen näkemyksen mukaan YK:n turvallisuusneuvoston pakotteissa olisi edettävä ripeästi myös toukokuussa pidettävän YK:n ydinsulkusopimuksen (NPT) seurantakokouksen vuoksi. Suomi on hyvin huolissaan Iranin edelleen heikentyneestä ihmisoikeustilanteesta ja pitää tärkeänä EU:n johdonmukaista reagoimista ihmisoikeusloukkauksiin.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Leena-Kaisa Mikkola, ulkoministeriön EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksikkö, puh. 09 1605 5026 tai 040 753 4364, ja ulkoministerin diplomaattiavustaja Mikko Hautala, puh. 09 1605 5005 tai 040 834 6758