Uutinen 19.2.2010

Kreikka oli ykkösaiheena Ecofin-kokouksessa

EcofinKokous oli ensimmäinen, jossa Olli Rehn edusti komissiota talous- ja raha-asioiden komissaarin ominaisuudessa. Kuva: Euroopan komissio

EU:n valtiovarainministerit antoivat Kreikalle aikaa maaliskuun puoliväliin saakka näyttää talouskuurinsa teho. Toimien tehokkuutta tarkastellaan ministereiden seuraavassa kokouksessa.

EU:n talous- ja raha-asioiden neuvoston eli Ecofinin pääaiheena 16. helmikuuta oli Kreikan hallituksen taloudellinen alijäämä ja velka. Valtiovarainministerit päättivät antaa Kreikalle aikaa maaliskuun puoliväliin saakka näyttää sen tähän asti lupaaman talouskuurin teho. Seuraavassa kokouksessa maaliskuun puolivälissä Kreikalta tullaan vaatimaan lisätoimia, jos sen käyttämät keinot eivät ole tehonneet. Talous- ja raha-asioiden komissaari Olli Rehn pitää todennäköisenä, että Kreikalta tullaan vaatimaan lisätoimia.

Vakaus- ja kasvusopimukseen liittyen Liettualle, Maltalle ja Romanialle annettiin uusia toimenpidesuosituksia liiallisten alijäämien poistamiseksi. Maille myönnettiin ylimääräinen vuosi aikaa korjaustoimenpiteille. 

Lisäksi Ecofin päätti esittää Eurooppa-neuvostolle Euroopan keskuspankin uudeksi varapääjohtajaksi 1. kesäkuuta alkaen portugalilaista Vítor Constânciota.

Neuvosto myös vaati palveludirektiivin kattavaa ja tehokasta toimeenpanoa jäsenvaltioissa niin pian kuin mahdollista. Palveludirektiivissä on säädetty jäsenvaltioiden velvollisuudesta arvioida ja tarvittaessa yksinkertaistaa niitä kansallisia menettelyjä, joita sovelletaan palvelutoiminnan aloittamiseen tai harjoittamiseen.

Kokouksessa hyväksyttiin EU:n tullisääntöjen rakennetta sekä savukkeiden ja muiden tupakkatuotteiden tullimaksuja koskeva direktiivi. Sen tarkoitus on yhä paremmin suojata kansalaisten terveyttä nostamalla savukkeiden vähimmäistullimaksua samalla kun hienoksi leikatun tupakan tullimaksu saatetaan samalle tasolle savukkeiden kanssa. Savukkeita koskeva direktiivi tulee voimaan 1.1.2014 mennessä. Bulgaria, Kreikka, Viro, Latvia, Liettua, Unkari, Puola sekä Romania saivat siirtymäaikaa 1.1.2018 saakka.

Brysselissä 16.2. järjestetyssä EU:n talous- ja valtiovarainministereiden eli Ecofin-kokouksessa Suomea edusti valtiovarainministeri Jyrki Katainen. Kokous oli ensimmäinen, jossa Olli Rehn edusti komissiota talous- ja raha-asioiden komissaarin ominaisuudessa.

Lisätietoja:

Ecofinin lehdistötiedote 16.2.2010

Kreikka ja EKP:n varapääjohtajanimitys esillä Ecofin-kokouksessa, Valtiovarainministeriön tiedote 17/2010, 12.2.2010

Kreikalla kuukausi aikaa näyttää talousuudistusten teho, Suomen EU- edustusto verkkosivut