Uutinen 19.3.2010

EU:n ulkoasiainneuvosto keskustelee Lähi-idästä

Tiedote 87/2010
19.3.2010
 

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu 22. maaliskuuta Brysselissä. Kokouksen pääaiheita ovat Lähi-idän rauhanprosessi ja EU:n ulkosuhdehallinnon valmistelut. Suomesta neuvoston kokoukseen osallistuu ulkoministeri Alexander Stubb.

Ulkoministerit käyvät keskustelun Lähi-idän tilanteesta. Kyseessä on neuvoston ensimmäinen Lähi-itä-keskustelu korkea edustaja Catherine Ashtonin johdolla. Ashton on vieraillut tällä viikolla Lähi-idässä ja osallistuu perjantaina Lähi-idän kvartetin ministerikokoukseen Moskovassa. Suomi tukee Ashtonin pyrkimystä aktivoida kvartetin toimintaa ja ottaa EU:lle selkeämpi rooli Lähi-idässä. EU tukee pyrkimyksiä saada rauhanprosessin osapuolten välille keskusteluyhteys ja aloittaa yhdysvaltalaisvälittäjän kautta käytävät lähentymisneuvottelut. Tähän liittyen esille nousee myös Israelin tuore ilmoitus siirtokuntarakentamisesta Itä-Jerusalemissa, jonka EU:n korkea edustaja on jo tuominnut.

Ministerit jatkavat niin sanotussa Gymnich-kokouksessa aloittamaansa keskustelua EU:n ulkosuhdehallinnon perustamisesta. Tavoitteena on antaa tuki korkea edustaja Ashtonin johtamille valmisteluille, jotta perustamispäätös ja tarvittavat asetusmuutokset voitaisiin saada aikaan huhtikuun loppuun mennessä. Suomen tavoitteena on vahva ulkosuhdehallinto, joka on alaltaan laaja ja sateenvarjomainen sekä tukee EU:n yhtenäistä edustautumista korkean edustajan johdolla. Esillä ovat myös ulkosuhdehallinnon rekrytoinnit, joissa kolmasosan henkilöstöstä on määrä tulla jäsenmaista. Suomen näkemyksen mukaan ansioiden pohjalta tapahtuva rekrytointi turvaa myös maantieteellisen tasapainon.

Esillä ovat myös avustustoimet Haitissa ja Chilessä maanjäristysten jälkeisessä tilanteessa. Suomi kannattaa EU:n tuen mahdollisimman hyvää koordinaatiota. Neuvosto valmistelee EU:n osallistumista Haitin jälleenrakennuskonferenssiin ja hyväksyy sitä koskevat päätelmät. Suomi on myöntänyt Haitille humanitaarista apua 5,4 miljoonaa euroa ja valmistautuu osallistumaan maan jälleenrakennukseen vähintään 10 miljoonalla eurolla. Chileen Suomi on myöntänyt humanitaarista apua 400 000 euroa.

Neuvosto keskustelee ja hyväksyy päätelmät Afganistanin tilanteesta. Esillä on EU:n uuden kaksoishatutetun edustajan aloittaminen Kabulissa, Lontoon konferenssissa sovittujen uudistusten toimeenpano ja valmistautuminen kesäkuulle kaavailtuun Kabulin konferenssiin. Suomen näkemyksen mukaan EU:n tulee seurata tarkasti Afganistanissa syyskuussa pidettävien parlamenttivaalien valmistelua ja vaaleihin liittyvien uudistusten toteutumista.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Markku Lampinen, EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksikkö, puh. 09 1605 5330 tai 040 726 6124, ja ulkoministerin diplomaattiavustaja Päivi Pohjanheimo, puh. 09 1605 5332 tai 040 511 3786