Uutinen 8.7.2010

EU:ssa matkustavien puhelut halpenevat

EU:ssa matkustavien puhelut halpenevatEU-maissa matkustavien matkapuhelut ovat entistä halvempia. Kuva: Helsingin kaupunki/Comma Image Oy.

Matkapuhelimen käyttö EU-alueella matkustaessa on heinäkuun alusta alkaen entistä halvempaa. Yllätyksiä ei pitäisi enää tulla, sillä matkapuheluiden hinnoilla on nyt yläraja. Hintakatto koskee automaattisesti kuluttajia, jotka eivät ole valinneet operaattoriltaan muuta tarjouspakettia.

Heinäkuusta alkaen matkapuhelut EU-alueella saavat maksaa enintään 48 senttiä minuutilta. Puhelun vastaanottaminen ulkomailla saa vastedes maksaa korkeintaan 18 senttiä minuutilta. Alv sisältyy hintoihin. Vastaajaviestien vastaanotto on maksutonta, niiden kuuntelu sen sijaan edelleen maksullista. Hinnoittelu perustuu sekunteihin, mutta soitetuista puheluista saa periä enintään 30 sekunnin aloitusmaksun.

EU:n alueella toisiin jäsenmaihin lähetetty tekstiviesti saa maksaa korkeintaan 13 senttiä. EU:n sisäisten tekstiviestien vastaanottaminen ulkomailla on maksutonta.

Saldovaroitus estää jättilaskut

Ulkomaiseen verkkoon siirtyessä operaattorin on kerrottava puheluiden ja tekstiviestien hinnoista. Myös datapalveluiden hinnat on ilmoitettava palveluun kytkeytyessä. Mobiilidatapalveluita ovat esimerkiksi sähköpostin, verkkosivujen ja elokuvien lataaminen kännykkään tai muuhun mobiililaitteeseen.

Mobiilidatapalveluilla ei ole samanlaista hintakattoa kuin puheluilla ja tekstiviesteillä. Kuluttajia suojellaan kuitenkin ikäviltä yllätyksiltä saldopalvelulla, joka operaattorin on tarjottava asiakkaalleen. Yrityksen on varoitettava asiakasta sovitun saldorajan lähestymisestä ja ellei asiakas ilmoita jatkavansa palvelua, se on katkaistava. Asiakkaalta ei saa veloittaa saldorajan ylittäviä kuluja, ellei hän ole halunnut jatkaa palvelun käyttöä.

Automaattinen saldoraja on 50 euroa + alv, mutta asiakas voi valita myös korkeamman tai alemman rajan.

Koti- ja ulkomaanpuheluista halutaan saman hintaisia

Matkapuheluiden hinnoittelu-uudistus liittyy EU:n verkkovierailusääntöihin, jotka koskevat EU:n lisäksi muitakin ETA-maita. Komission tavoitteena on poistaa kotimaassa ja ulkomailla soitettujen puheluiden hintaerot vuoteen 2015 mennessä.

Kuluttajia halutaan samalla suojata yllättävän suurilta laskuilta. Verkkolatailusta koituneet laskut ovat saattaneet huomaamatta nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Ensi vuonna voi valmistautua soittamaan vielä halvemmalla, sillä vuonna 2011 puheluiden kattohintoja lasketaan edelleen.

Lisätietoja: 

Viestintävirasto
Euroopan komission verkkovierailusivu

Lisätietoja saa myös oma operaattorilta