Uutinen 28.7.2010

ALDEN valta Euroopan parlamentissa on kasvanut

ParlamenttiParlamentin äänestyksissä ollaan melko uskollisia omien ryhmien linjauksille. Kuva: Wikimedia Commons.

Liberaalidemokraattien ryhmittymä ALDE on ollut eniten voittajien puolella Euroopan parlamentin äänestyksissä ja näin syrjäyttänyt Euroopan kansapuolueen ryhmän EPP:n. ALDE on viime parlamenttikauteen verrattuna löytänyt äänestyksissä enemmän samanhenkisyyttä sosialistien kuin kristillisdemokraattien riveistä. Suomalaismepit äänestivät pitkälti omien parlamenttiryhmiensä mukaisesti.

Tulokset käyvät ilmi votewatch.eu-sivuston uusimmasta raportista, jossa tarkastellaan Euroopan parlamentin 2009–2014 ensimmäisen vuoden äänestyksiä. Votewatch on riippumaton järjestö, joka tilastoi Euroopan parlamentin äänestyskäyttäytymistä ja raportoi siitä vuosittain.

Euroopan parlamentin suurin ryhmä, Euroopan kansanpuolueen ryhmä EPP, on menettänyt hieman valtaa viime parlamenttikauteen verrattuna. Vaikka EPP kasvatti äänisaalistaan viime vaaleissa, se ei ole voittanut äänestyksiä samassa suhteessa. Voittajapuolella EPP oli 93-prosenttisesti, mikä on täsmälleen sama kuin viime parlamenttikaudella. Sen sijaan liberaalidemokraattien ryhmittymä ALDE on noussut ykköseksi ohi EPP:n ollen voittajana 97 prosentissa äänestyksistä. Myös sosialistien ryhmä S&D on nostanut voittajaosuuttaan 90 prosentista 92 prosenttiin.

EPP jyrää talousasioissa, ALDE ja S&D budjettiäänestyksissä

Vaikka ALDE on pärjännyt EPP:tä paremmin äänestyksissä, on EPP ollut tietyillä aloilla todella vahva. Esimerkiksi talousäänestykset ovat menneet täysin EPP:n tahdon mukaisesti ja perustuslakiasioissa se sai tahtonsa läpi 96-prosenttisesti. Heikoiten EPP menestyi budjettiäänestyksissä häviten niistä 15 prosenttia, ja kansalaisoikeusäänestyksissä, joista se hävisi 42 prosenttia. EPP:n kannatusta on horjuttanut myös uusi konservatiivien ryhmä ECR, joka tuki EPP:tä ainoastaan 64 prosentissa äänestyksiä, kun vanha ryhmä UEN oli EPP:n kanssa samaa mieltä 81-prosenttisesti.

ALDE pärjäsi erityisesti budjettiäänestyksissä, joista se voitti 99 prosenttia. Kansalaisoikeuksia ja sisämarkkinoita koskevissa äänestyksissä se selviytyi voittajaksi 90-prosenttisesti. Heikointa ALDEn menestys oli kalastus- ja maatalousasioissa, joissa se jäi tappiolle joka viidennessä äänestyksessä.

Sosialistiryhmä S&D paransi äänestysmenestystään eniten budjettiasioissa, 83 prosentista 93 prosenttiin. Talousasioissa menestys oli heikkoa, niissä ryhmä jäi tappiolle lähes joka toisessa äänestyksessä. Pienemmät puolueet olivat äänestyksissä voittavan kannan puolella harvemmin kuin suuret puolueet. Esimerkiksi vihreät äänestivät voittavan kannan mukaisesti noin 70-prosenttisesti.

ALDE on usein vaa’ankieliasemassa

Liberaalidemokraattien ryhmä ALDE on noussut useissa äänestyksissä ratkaisevaan vaa’ankielen osaan. ALDE on lisäksi alkanut äänestää yhtenäisemmin S&D:n kanssa, kun viime parlamenttikaudella se äänesti enemmän EPP:n mukaisesti. ALDE ja S&D löysivät yhtenäisen mielipiteen 79 prosentissa äänestyksistä, kun ALDE ja EPP olivat samalla puolella 76 prosentissa äänestyksistä.

Talousasioita koskeneissa äänestyksissä ALDE pysyi EPP:n rinnalla äänestäen sen kanssa 91-prosenttisesti yhtenevästi, kun sosialistiryhmän kanssa yhteinen linja löytyi vain puolessa äänestyksistä. Sosialistien kanssa ALDE äänesti samoin budjettia, kansalaisoikeuksia, ympäristöä ja sukupuolten tasa-arvoa koskevissa kysymyksissä. Kristillisdemokraatit ja sosialistit puolestaan löysivät yhteisymmärryksen useimmiten maatalouteen ja kalastukseen liittyvissä asioissa.

Suomalaismepit äänestivät melko yhtenäisesti parlamenttiryhmiensä kanssa

Euroopan parlamentissa ryhmittymät ovat äänestyksissä melko yhtenäisiä, eivätkä mepit nytkään usein ryhmiensä linjauksista poikenneet. Vihreät olivat yksimielisimpiä, kun taas konservatiivinen ja euroskeptinen ryhmä EFD oli hajanaisin. Suurilla ryhmillä ryhmäkuri toimi hyvin ja yhtenäisyydessä ne hävisivät niukasti ainoastaan vihreille.

Suomalaismepit ovat kuluneella parlamenttikaudella äänestäneet melko usein ryhmiensä mukaisesti. Vihreiden Satu Hassi ja Heidi Hautala äänestivät lähes täysin Euroopan parlamentin vihreiden linjan mukaisesti. Heikoiten omaa ryhmittymäänsä tuki Timo Soini, joka äänesti EFD:n linjan myötäisesti vain 67-prosenttisesti. Suurista puolueista keskustan, kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien mepit olivat äänestyksissä samoilla linjoilla ryhmiensä kanssa yli 90-prosenttisesti.

Lisätietoa:

Votewatchin raportti (englanniksi)
votewatch.eu sivuilla voi seurata parlamentin äänestyksien tuloksia (englanniksi)
Parlamentin ryhmät