Uutinen 23.8.2010

Keski-Pohjanmaalla puhuttiin EU:sta ja ruoasta – hymyssä suin

EU-torillaKeski-Pohjanmaalla pohdittiin ruoan reiluutta ja suomalaisen ruuantuotannon tulevaisuutta sankoin joukoin. Kuva: Jouni Ingalsuo, MTK Keski-Pohjanmaa.

Keski-Pohjanmaalla vietettiin keskiviikkona 18.8. EU arjessa -päivää, jossa pureuduttiin unionin arkeen keskipohjalaisesta näkövinkkelistä. Tapahtuman teemana oli ruoka, ja runsaasta osallistujamäärästä päätellen se myös kiinnosti.

Päivä alkoi komission, Euroopan parlamentin ja Eurooppatiedotuksen työntekijöiden vierailuilla kouluilla Kokkolassa, Kannuksessa ja Toholammilla. Vierailijat eivät päässeet aivan helpolla vastatessaan nuorten heille esittämiin kysymyksiin. Vastauksia pyydettiin esimerkiksi siihen, miksi Suomi antaa lainaa Kreikalle ja miten romanikerjäläisongelma pitäisi ratkaista.

Keskipohjalaiset arvostavat kotimaista ruokaa

Oppilaitosvierailujen jälkeen päivä jatkui Kokkolassa Reilua ruokaa -seminaarilla, jossa Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio, maa- ja metsätalousministeriön valtiosihteeri Minna-Mari Kaila, MTT:n professori Sirpa Kurppa, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila, Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Arttu Laine sekä luomuviljelijä Mats Holmqvist keskustelivat ruoan vastuullisuudesta. Paneeli sai vastata tiukkoihin kysymyksiin, joita satapäinen yleisö esitti vilkkaasti. Yleisössä ihmeteltiin esimerkiksi sitä, miksi Keski-Pohjanmaalle tuodaan ruotsalaista maitoa, vaikka maakunta on moninkertaisesti omavarainen maidontuotannossaan. Seminaarissa nousi myös esiin huoli pientuottajien selviämisestä tulevaisuuden ruokamarkkinoilla.

MakukisaEU arjessa -tapahtuman makukisassa tarkistettiin, maistuuko suomalainen ruoka erilaiselta kuin ulkomainen. Kuva: Jouni Ingalsuo, MTK Keski-Pohjanmaa.

Kokkolalaissyntyisen Maarit Tastulan juontamassa seminaarissa pohdittiin myös ruoantuotannon ja kuluttajavalintojen ympäristövaikutuksia sekä ruoan tulevaisuutta. Professori Kurppa arvioi ruoantuotannon olevan tulevaisuuden ala Suomessa, sillä eurooppalaisen ruoantuotannon painopiste siirtyy ilmastonmuutoksen vuoksi kohti pohjoista.

 

 

EU ja aurinko olivat keskipohjalaisten seurana iltatorilla

EU arjessa -päivä huipentui Kokkolassa EU iltatorilla -tapahtumaan. Maarit Tastulan, Petri Kuikan ja Kati Latva-Teikarin juontaman illan aikana kuultiin vastauksia keskipohjalaisten lähettämiin kysymyksiin EU:sta ja pohdittiin, miten EU koetaan Keski-Pohjanmaalla. Tiukkoja tilanteita koettiin makukisassa, kun Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja komission Suomen-edustuston päällikkö Eikka Kosonen yrittivät erottaa suomalaisen maidon ulkomaisesta. Mukavan tapahtuman kruunasivat aurinkoinen sää ja vaskiorkesteri Brass Blastin mukaansatempaavat sävelet.

Lisätietoja:

EU arjessa -tapahtumat
Keskipohjalaiset arvostavat kotimaista ruokaa (Eurooppatiedotus)
EU arjessa -tutkimus Keski-Pohjanmaalla