Uutinen 6.9.2010

Keskipohjalaiset kysyivät EU:sta

Kokkolassa puhuttiin EU:n arjestaKokkolassa puhuttiin EU:n arjesta. Kuva: Eurooppatiedotus

Ennen Keski-Pohjanmaalla vietettyä EU arjessa -päivää kansalaisilla oli mahdollisuus jättää kysymyksiä ja kommentteja EU-asioista YLE:n puhelinnumeroon. Asiantuntijat vastasivat esitettyihin kysymyksiin tapahtuman iltatorilla. Keski-Pohjanmaalla kansalaisia askarruttivat seuraavankaltaiset asiat.


Kysymys:

Kuinka pitkää siirtymäaikaa Viro noudattaa euron käyttöönotossa? Kauanko Viron kruunuja voi vaihtaa ja missä niitä vaihdetaan?

Vastaus:
Viro ottaa eurot käyttöön 1. tammikuuta 2011. Viron kruunujen vaihtokurssiksi on sovittu 15.6466. Toisin sanoen yhden euron ostamiseen tarvitaan 15.6466 Viron kruunua.

Vuoden loppuun asti Viron kruunuja voi Suomessakin vaihtaa normaalisti pankeissa ja rahanvaihtopisteissä.

Joulukuun alusta kesäkuun 2011 loppuun asti kruunuja voi vaihtaa euroiksi yllämainitulla kurssilla ilman valuutanvaihtopalkkiota kaikissa Viron kassapalveluja tarjoavissa rahalaitoksissa. Vuoden 2011 toisella puoliskolla kruunuja vaihtavien rahalaitosten määrää on rajoitettu. Vuoden 2012 alusta kruunuja voi vaihtaa vain Viron keskuspankissa.

Kysymys:
Mihin valmisteilla oleva kuljetusyrittäjien työaikadirektiivi perustuu? Mihin lakia tarvitaan, kun nyt jo on erittäin tiukka ajo- ja lepoaikalaki? Miten pienyrityksen työt on mahdollista hoitaa, jos yrittäjän työskentely rajoitetaan 48 tuntiin viikossa? Miten lakia aiotaan valvoa?

Vastaus:
Kuljetusyrittäjien työaikadirektiivin käsittely on vielä kesken, joten kenenkään ei tule vielä hermostua tai lopettaa yritystoimintaansa sen vuoksi.

Euroopan parlamentti hyväksyi enemmistöllään kannan, jonka mukaan myös kuljetusyrittäjien kokonaistyöajalle tulee rajoitus. Kantaa perusteltiin lähinnä liikenneturvallisuudella sekä erilaisten kuljetusyritysmuotojen tasavertaisella kohtelulla. Suomalaistenkin euroedustajien kannat vaihtelivat jyrkästi.

Nyt asia on jäsenmaita edustavan ministerineuvoston pöydällä. Euroopan komissio on ilmoittanut, että se vetää pois ehdotuksensa, jonka mukaan yrittäjäkuljettajat olisi vapautettu työaikasääntelystä ja jätetty vain ajoaikasääntelyn piiriin. Näin ei ole kuitenkaan vielä tehty.

Totta on, että jos kuljetusyrittäjien kokonaistyöaikaa aletaan säännellä, sen valvomisesta tulee hyvin hankalaa. Tästä täytyy päättää sen jälkeen kun lopullinen tilanne selviää.

Katso myös:
Itsenäiset kuljetusyrittäjät mukaan työaikadirektiiviin? Euroopan parlamentti

Kysymys:
Mistä saa
neuvoja EU-rahan hakemiseen?

Vastaus:
EU-rahaa voivat pääsääntöisesti hakea yritykset ja yhteisöt. Tukea haetaan kansallisilta viranomaisilta, kuten maakuntaliitoilta, aluehallintovirastoilta ja ELY-keskuksilta. Mikäli tukianomus koskee elinkeinotoimintaa, voi Keski-Pohjanmaalla myös kääntyä Kokkolanseudun Kehitys OY:n, KOSEKin puoleen.

Eurooppatiedotuksen asiakaspalvelupisteet eri puolilla Suomea, myös Kokkolassa, ohjaavat oikeille tiedonlähteille.

Katso myös:
EU-rahoituksen opas 2009-2013, Eurooppatiedotus