Uutinen 10.9.2010

Kreikka vastaanottaa toisen lainaerän

Kreikka vastaanottaa toisen lainaeränKreikalle maksettiin toinen erä 110 miljardin euron tukipaketista. Kuva: Euroopan komissio

Kreikka sai tiistaina toisen osan 110 miljardin euron lainapaketista. Tämän osuuden summa on 9 miljardia ja se on koottu euroalueen jäseniltä sekä Kansainväliseltä valuuttarahastolta (IMF). Komission mukaan Kreikka on leikannut tehokkaasti julkisen sektorin budjettivajetta ja maa on valmis vastaanottamaan toisen lainaerän.

Kreikka vastaanotti ensimmäisen osan lainapaketista toukokuussa, kun komissio myönsi sille 20 miljardin suuruisen tuen. Tukea vastaan Kreikka lupasi leikata julkisen sektorin menoja radikaalisti. Tavoitteena on, että vuoteen 2014 mennessä Kreikan valtion budjettivaje ei saisi enää ylittää kolmea prosenttia bruttokansatuotteesta. Tämä tarkoittaa 30 miljardin euron leikkauksia kolmen vuoden sisällä.

Komission mukaan Kreikka on leikannut julkisen sektorin vajetta vaadittua nopeammin, jopa 46 prosentilla ja on näin ollen valmis vastaanottamaan seuraavan osan lainapakettia. Euroopan komission tiedottaja Amadeu Altafaj Tardio huomauttaa myös, että valtion kokonaismääräinen käteiskulutus on pienentynyt lähes 17 prosentilla. Myös talouskomissaari Olli Rehn on kiitellyt Kreikan nopeita toimia.

Kreikan talouden tulevaisuus on epävarma

Leikkauksilla on myös varjopuolensa, sillä toisella vuosineljänneksellä Kreikan talous pienentyi 1,5 prosentilla. Euroopan unionin asiantuntijat kuitenkin ennustavat valoisampaa kahta seuraavaa vuotta. Yksityisellä sektorilla ollaan unionin vakuutteluista huolimatta skeptisempiä ja esimerkiksi amerikkalaisen Citigroup-pankin ekonomisti Giada Giani arvelee, että aallonpohja on vasta tulossa.

Myös Slovakia on suhtautunut epäilevästi Kreikan talouden tervehtymiseen ja on päättänyt olla ottamatta osaa lainapakettiin. Slovakian osuus olisi ollut prosentin luokkaa, eli 816 miljoonaa euroa. Muut maat päättivät kattaa summan omasta pussistaan. Suomen osuus lainasta on 1,85 prosenttia eli 1,48 miljardia euroa.

Kreikka tarvitsee kipeästi toisen osan lainasta, sillä työttömyys on noussut ennätyskorkealle. Toukokuussa työttömyys oli noussut jo 12 prosenttiin ja ensi vuonna sen on ennustettu kohoavan jopa 15 prosenttiin.

Lisätietoja:

Kreikan talouskurimus heijastelee koko euroalueelle (Eurooppatiedotus)