Uutinen 7.10.2010

EU arjessa Lapissa – Leipää luonnosta

EU arjessa LapissaEuroopan parlamentin jäsenet Liisa Jaakonsaari, Hannu Takkula ja Satu Hassi Leipää luonnosta -seminaarin paneelissa. Kuva: Arktinen keskus / Jenni Lintula

Kaikissa maakunnissa käyvä EU arjessa -kiertue saapui perjantaina 10.9. Rovaniemelle, jossa päivän teemana oli ”leipää luonnosta”. Päivän eri tilaisuuksissa keskusteltiin, millä tavoin leipää Lapin luonnosta on mahdollista tulevaisuudessa hankkia ja mitkä ovat jatkossa elämisen edellytykset pohjoisessa.

Aamupäivällä Eurooppatiedotuksen, Euroopan komission Suomen-edustuston, Euroopan parlamentin tiedotustoimiston sekä eduskuntatiedotuksen virkamiehistä koostuneet asiantuntijaryhmät vierailivat Lyseonpuiston, Ounasvaaran sekä Muurolan lukioissa.

Asiantuntijat vastailivat oppilaita askarruttaneisiin EU-aiheisiin kysymyksiin ja selvensivät muun muassa millä tavalla EU vaikuttaa lappilaisten elämään, voiko EU:sta erota ja onko unionista ollut tavalliselle kuluttajalle enemmän hyötyä vai haittaa. Lisäksi oppilaita askarrutti esimerkiksi Kreikan taloustilanne sekä EU:n mahdollinen liittovaltiokehitys. Vierailujen yhteydessä syntyi hyvää keskustelua muun muassa epäkohdista Euroopan unionin toiminnassa.

Lapin elinkeinojen tulevaisuus puhutti Arktikumissa

Päivän aikana järjestettiin Arktikumissa Leipää luonnosta -seminaari, jossa keskusteltiin elämisen edellytyksistä ja elinkeinomahdollisuuksien tulevaisuudesta pohjoisessa, sekä Euroopan unionin vaikutuksista alueen kehitykseen. Seminaarin pääpuheenvuoron lähes täydelle salille piti Suomen arktisen neuvottelukunnan puheenjohtaja, valtiosihteeri Mika Rossi teemalla Euroopan unionin arktinen horisontti. Avauspuheenvuoroa seurasi paneelikeskustelu näyttelijä-ohjaaja Kari Väänäsen johdolla.

Eri tahoja paneelikeskustelussa valtiosihteeri Rossin lisäksi edustivat Euroopan parlamentin jäsenet Liisa Jaakonsaari, Satu Hassi sekä Hannu Takkula, Euroopan komission Suomen-edustuston apulaispäällikkö Paavo Mäkinen, Suomen saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi, Hullu Poro Oy:n toimitusjohtaja Päivikki Palosaari sekä Lapin kauppakamarin puheenjohtaja Timo Rautajoki.

EU arjessa LapissaNäyttelijä-ohjaaja Kari Väänäsen haastateltavana Euroopan parlamentin jäsen Satu Hassi. Kuva: Eurooppatiedotus

Erityisesti seminaarissa puhutti matkailunelinkeinon kehittämisen esteenä oleva Lapin huono saavutettavuus ja lentoliikenteen kilpailun puutteesta johtuvat korkeat lentolippujen hinnat. Panelistit olivat pitkälti yhtä mieltä siitä, että nämä seikat hankaloittavat Lapin matkailuelinkeinon kehittämistä. Suomen saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi toisaalta kritisoi myös, kuinka matkailu monesti nähdään alueella ainoana kehitettävänä elinkeinosektorina.

Paneelissa puhututtivat myös muun muassa Kemijoen lohen palauttamiseen liittyvät seikat, kuten Kemijoki Oy:n rooli toimivien kalaportaiden rakentamiseksi. Satu Hassi ihmetteli, mikseivät lappilaiset ole painostaneet Kemijoki Oy:ta toimiin toimivien kalaportaiden rakentamiseksi, kun taas Hannu Takkula sekä Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki muistuttivat myös yhtiön merkityksestä työn ja toimeentulon tuojana alueella. Rautajoki painotti myös kaivos- ja energiateollisuuden kehittymisen yhteydessä jalostusasteen kasvattamisen keskeistä asemaa, ja toi esille esimerkkinä Tornion terästehtaan merkityksen alueelle.

Yleisökysymyksiä esitettiin muun muassa poronhoitoon liittyen, ja esimerkiksi Utsjoen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Veikko Guttorm loi katsauksen Euroopan unionin pohjoisimman alueen tilanteeseen. Seminaarissa tultiin johtopäätökseen, etteivät Lapin kehittämisen esteet ole peräisin niinkään Euroopan unionista, vaan ne ovat pikemminkin kotitekoisia.

Lapin tangoa Lordin aukiolla

EU arjessa -tapahtumapäivä jatkui Lordin aukiolla, jonne Kari Väänäsen juontamaa ohjelmaa oli kauniin auringonpaisteen saattelemana saapunut seuraamaan runsaslukuinen yleisö. EU-varoin Lapissa toteutettujen hanke-esittelyjen sekä yleisen EU-tietouden lisäksi Lordin aukiolle pystytetyllä lavalla kuultiin Euroopan parlamentin jäsenten mietteitä sekä vastauksia Lapin Radion ennakolta keräämiin kansalaisia askarruttaneisiin EU-aiheisiin kysymyksiin.

EU arjessa LapissaRunsaslukuinen yleisö tutustui Lapissa EU-varoin toteutettuihin hankkeisiin. Kuva: Eurooppatiedotus

Sukupuolten tasa-arvoa edistävän Lapin Letka -hankkeen Aivan sama mulle
-monologin lisäksi lavalla kuultiin Lasse Hoikan esittämänä Pohjolan yö ja Lapin tango, ja rohkenipa eräs ohjelmaa seurannut pari pyörähtelemäänkin tangon tahdissa! Euroopan parlamentin jäsenten haastattelujen sekä kansalaiskysymysten välissä imitaattori J-P Matikainen hauskuutti yleisöä, ja hänen kauttaan lavalla vierailivat muun muassa Paavot Lipponen ja Väyrynen, sekä Pelkosenniemeltä lähtöisin oleva Andy McCoy.

Lapissa enemmistö suhtautuu EU:hun melko neutraalisti

EU arjessa -kiertueen yhteydessä toteutetaan joka maakunnassa mielipidemittaus, jossa kartoitetaan maakunnan asukkaiden näkemyksiä maakuntakohtaisiin sekä valtakunnallisiin kysymyksiin. Euroopan komission Suomen-edustuston Taloustutkimuksella teettämän mielipidemittauksen mukaan enemmistö lappilaisista suhtautuu Euroopan unioniin jokseenkin neutraalisti, ja vain joka kahdeksas kielteisesti. Puolet lappilaisista katsoo, ettei EU vaikuta omaan jokapäiväiseen elämään myönteisesti eikä kielteisesti. Lappilaisten mielestä eniten hyötyä EU:sta on ollut matkustamisen helpottamisessa, joskin liikenneyhteyksien parantamista pidetään tärkeimpänä Lapin kehittymisen kannalta.

Lisätietoja:
 

pdf Lapin maakuntatutkimus, Taloustutkimus
pdf Enemmistö lappilaisista suhtautuu EU:hun melko neutraalisti

YLE Lapin Radion artikkelit Rovaniemen EU arjessa -tapahtumasta:
EU arjessa Rovaniemellä
EU-asiat kiinnostivat lukiolaisia
Lapin esteet muualla kuin EU:ssa
EU arjessa -tapahtuma veti väkeä Lordin aukiolle
Lappilaiset EU-positiivisia (myös audio)