Uutinen 19.10.2010

Eurolla töitä Pirkanmaalla?

Eurolla töitä Pirkanmaalla?Maakunnan menestyneet hankkeet esittäytyivät Koskikeskuksessa, jossa jaossa oli muutakin EU-tietoutta. Kuva: Eurooppatiedotus

EU arjessa -tapahtumakiertue saapui lokakuun neljäs päivä Tampereelle. Päivän aikana erilaisissa tapahtumissa keskusteltiin erityisesti Euroopan unionin työllisyys- ja talouspoliittisista vaikutuksista Pirkanmaalla.

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan pirkanmaalaiset suhtautuvat myönteisesti Euroopan unioniin, 44 prosenttia pitää EU-jäsenyyttä hyvänä asiana. Tulevaisuuden kasvualoina pirkanmaalaiset pitävät erityisesti hoiva- ja hyvinvointipalveluita. Pirkanmaata pidetään myös houkuttelevana alueena ulkomaisten investointien kannalta.

EU pirkanmaalaisten arjessa

Eurolla töitä Pirkanmaalla?Täysi salillinen tamperelaisia osallistui Eurolla töitä? -keskustelutilaisuuteen. Kuva: Minna Ollikainen/Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto

Päivän aikana erilaisissa EU arjessa -tapahtumissa pohdittiin EU:n vaikutuksia pirkanmaalaiseen arkeen sekä Pirkanmaata osana eurooppalaisia, avoimia työmarkkinoita. Päivään kuului myös oppilaitosvierailuja, joissa tamperelaiset luseon lukiolaiset sekä Hämeenkyrön Ammatti-instituutti Iisakin opiskelijat saivat tentata kysymyksillään EU-virkamiehiä ja poliitikkoja. Nuoria kiinnostivat erityisesti heidän omat työllistysmahdollisuutensa Euroopassa sekä unionin talouspoliittiset linjaukset, kuten Kreikan tukemiseen tarkoitettu lainapaketti.

Koskikeskuksen yleisötapahtumassa esittäytyivät menestyneet maakunnalliset EU-hankkeet. Ohjelmalavalla esittäytyivät niin työpajanuoret kuin projektin kautta työllistynyt taikuri. Meppi- ja kansanedustajahaastatteluiden lisäksi EU-asiantuntijat vastailivat yleisökysymyksiin. Pispalalaisbändi Hauli Bros vastasi ohjelman musiikkipuolesta.

Eurolla töitä?

Eurolla töitä Pirkanmaalla?Työministeri Anni Sinnemäki ja kansanedustaja Erkki Tuomioja olivat yhtä mieltä siitä, että pirkanmaalaisten oma osaaminen ja aktiivisuus pitävät työt maakunnassa. Kuva: Minna Ollikainen/Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto

EU arjessa -tapahtuman keskustelutilaisuudessa Eurolla töitä? Tampereen Vanhalla kirjastotalolla keskustelijoina olivat työministeri Anni Sinnemäki, maakuntajohtaja Esa Halme, komissaari Olli Rehnin talouspoliittinen neuvonantaja Vesa Vihriälä, kansanedustaja ja suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja, Euroopan parlamentin jäsen Hannu Takkula sekä kansanedustajat Minna Sirnö ja Harri Jaskari.

Pirkanmaan 11,2 prosentin työttömyysaste kuvaa rajua rakennemuutosta, mutta keskustelijat pitivät vahvaa paikallista osaamista keinona pitää työpaikat Pirkanmaalla jatkossakin. ”Yksi keskeinen keino työllisyyden parantamiseksi on osaamisen ja liikkuvuuden lisääminen”, painotti ministeri Sinnemäki. Vahvaan pirkanmaalaiseen osaamiseen perustuvat yksiköt säilyvät jatkossakin maakunnassa, vaikka osa työpaikoista onkin siirtynyt muualle Eurooppaan. Myös uuden, ”vihreän” teknologian todettiin olevan tulevaisuudessa vahvasti työllistävä ala.

Työllisyyden parantaminen on myös yksi tärkeimpiä unionin uuden talouspoliittisen strategian, Eurooppa 2020 -strategian, tavoitteista. Kaikki keskustelijat olivat kuitenkin samaa mieltä siitä, että työpaikat ja yritykset pidetään Pirkanmaalla ennen kaikkea omalla osaamisella ja yritteliäisyydellä.

Lisätietoja:

Tampereen EU arjessa -ohjelma 
Maakunnallinen mielipidetutkimus Euroopan komission Suomen edustuston sivuilla
Tampereen EU arjessa Ylen sivuilla