Uutinen 20.10.2010

Ministeri Väyrynen EU:n kehitysministerikokoukseen Brysseliin

Tiedote 311/2010
20.10.2010

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen osallistuu EU:n kehitysministerien epäviralliseen kokoukseen 21.–22. lokakuuta Brysselissä. Kokouksessa käydään keskustelua EU:n kehityspolitiikan prioriteeteista ja tulevaisuuden suuntauksista Lissabonin sopimuksen jälkeisessä uudessa viitekehyksessä.

Ministeri Väyrynen on tehnyt aloitteen EU:n globaalistrategiaksi ohjaamaan EU:n ulkosuhdetoimia kokonaisvaltaisella tavalla. Aloite tulee olemaan yksi kokouksen keskustelunaiheista. Aloitteen lähtökohtana on, että EU:n kehityspolitiikan tulevaisuus on nähtävä kiinteänä osana laajempaa EU:n ulkosuhteiden toimivuutta ja johdonmukaisuutta, ja siinä tulee huomioida myös sisäisten ja ulkoisten politiikkojen yhteensopivuus.

Lisäksi kokouksen keskeisiä puheenaiheita ovat muun muassa budjettituki ja sen toimivuus kehitysrahoituksen välineenä, talouskumppanuussopimukset Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maaryhmittymien kanssa sekä talouskriisin ja ilmastoneuvottelujen myötä julkiseen keskusteluun nousseet innovatiiviset kehitysrahoitusmekanismit.

EU-puheenjohtajamaan Belgian isännöimässä kokouksessa puhetta johtaa EU:n korkea edustaja ja komission varapuheenjohtaja Catherine Ashton, ja paikalla ovat jäsenmaiden kehitysministerien lisäksi EU:n komission kehityskomissaari Andris Piebalgs ja humanitaarisen avun komissaari Kristalina Georgieva.

Lisätietoja: ministerin virkamiessihteeri Päivi Nevala, puh.040 753 4375, tai lähetystöneuvos Sini Paukkunen puh. 09 1605 6272