Uutinen 21.10.2010

Euro rikollisten suosiossa

SeteleitäEU-viranomaiset poistivat kierrosta vuonna 2009 yhteensä 860 000 seteliä. Kuva: Euroopan komissio

Kun euron setelit ja kolikot laskettiin vuonna 2002 liikkeelle, tiedettiin että rahaväärennöksistä tulisi kiusallinen ongelma euroalueen laajuden vuoksi. Kukaan Euroopassa ei kuitenkaan osannut povata kuinka suosituksi väärennetyn euron käyttö tulisi myös EU-alueen ulkopuolisissa maissa. Eurosta on tullut yksi maailman väärennetyimmistä valuutoista.

Väärennökset Suomessa

Suomesta löytyi viime vuonna 861 seteliväärennöstä. Luku on pieni jos sen suhteuttaa 150 miljoonaan kierrossa olevaan seteliin. Luku on myös Euroopan mittakaavassa pieni, sillä euroalueen yhteenlasketut luvut ovat yli tuhatkertaiset. EU-viranomaiset poistivat kierrosta vuonna 2009 yhteensä 860 000 seteliä. Tällä hetkellä koko euroalueella on käytössä noin 13 miljardia seteliä.

Arvion mukaan 90 prosenttia väärennetyistä seteleistä on harrastajien kömpelöitä kokeiluja ja loput kymmenen prosenttia ammattilaisten tuotantoa. Osuuden pienuudesta huolimatta ammattimaisesti väärennettyjen setelien rahallinen arvo saattaa nousta jopa 90 prosenttiin kaikista väärennöksistä koko EU:n alueella.

On arvioitu, että jopa 70 prosenttia väärennetyistä seteleistä tulisi Italiasta. Suomessa kiertää myös paljon väärennöksiä, joiden alkuperämaa on Liettua. Itäeurooppalaiset rikollisliigat levittävät rahaa pieninä ryhminä ympäri maata iskien varsinkin kauppoihin ja kioskeihin. Rikolliset tekevät pieniä ostoja isoilla seteleillä maksimoidakseen vaihtorahan.

Väärennösten kustannus yhteiskunnalle on paljon suurempi kuin setelin nimellisarvo, sillä pelkästään pankit ja kaupat ovat investoineet miljoonia euroja turvalaitteisiin. Onkin laskettu, että väärennettyjen setelien arvo Suomessa nousee vuosittain muutamaan kymmeneen tuhanteen.

Vastaiskuna Suomen poliisi, Suomen Pankki ja muut pankit kouluttavat ammattimaisia rahankäsittelijöitä. Euroopan keskuspankki lanseeraa koko ajan myös uusia setelisarjoja, joita on yhä vaikeampi väärentää. Ammattimaiset väärentäjät kuitenkin pysyvät kehityksessä mukana, joten EKP joutuu kehittelemään alituisesti uusia tapoja saattaakseen väärennösten tekemisen vaikeammaksi.

Viidensadan setelin suosio nousussa

85 prosenttia seteliväärennöksistä koostuu kahdenkymmenen ja viidenkymmenen euron seteleistä. Osuus saattaa kuitenkin tulevaisuudessa muuttua, sillä viidensadan euroseteli on tullut rikollisten keskuudessa suosituksi. The Wall Street Journalin toimittaja Stephen Fidler listaa kuuluisaksi tulleessa artikkelissaan viidensadan edut ammattirikolliselle: seteli on helppo laskea, helppo vaihtaa ja sillä on suhteellisen vakaa arvo. Fidler myös laskeskelee, että miljoona dollaria painaa vähän alle kymmenen kiloa kun sama summa euroissa painaa alle kaksi kiloa.

Myös kolikot väärentäjien kynsissä

Myös eurokolikot ovat joutuneet väärentäjien käsiin, vaikka setelien väärennöksiin verrattuna väärennettyjä kolikoita on niukasti liikkeellä. Esimerkiksi viime vuonna koko euroalueelta poistettiin kierrosta 172 100 kolikkoa. Euromaissa on tällä hetkellä käytössä noin 15 miljardia kolikkoa. Tämä tarkoittaa 89 000 kolikkoa yhtä väärennettyä kolikkoa kohti.

Lisätietoja:
 Näin tunnistat aidon setelin, EKP
EKP, kierrossa olevat setelit
Eurokolikot,EU parlamentti
”Gangsterit pelastavat euron” Taloussanomat
Why the criminals love the 500 euro note, Europ Press

Kommentoi Facebookissa:

Facebook