Uutinen 15.12.2010

Viro siirtyy euroon 1. tammikuuta 2011

Viron eurokolikkoKaikissa kolikoissa toistuu sama kuva-aihe eli Viron kartta ja teksti ”Eesti”. Kolikot on suunnitellut virolainen taiteilija Lembit Lõhmus ja kolikot painaa Suomen Rahapaja. Kuva: EKP

EU:n valtionvarainministerit tekivät Brysselissä 13. heinäkuuta lopullisen päätöksen Viron liittymisestä euroalueeseen vuoden 2011 alusta alkaen. Jo nyt lähes kaksi kolmasosaa EU-kansalaisista eli noin 329 miljoonaa henkeä käyttää valuuttaa. 1,2 miljoonaa virolaista nostaa luvun 330 miljoonaan.

Viro luopui ruplasta lähes kaksikymmentä vuotta sitten ja otti käyttöön oman rahansa juhlallisesti uudelleen kesällä 1992. Viron ottaessa euro käyttöön vuoden 2011 alussa Viron kruunu on ehtinyt olla käytössä yhteensä vain noin neljäkymmentä vuotta. Viron vaihtaessa valuuttaa siitä tulee meitä lähin euroa käyttävä maa. Virosta tulee myös samalla pohjoisen Euroopan kaikkein integroitunein valtio. Vain Viro kuuluu EU:hun, Natoon, Schengen-alueeseen, OECD:hen ja pian myös euroalueeseen.

Euroon siirtyminen sujunee Virossa rivakasti. Maalla on ollut aikaa valmistautua muutokseen vuosien ajan ja euro on useimmille virolaisille jo varsin tuttu valuutta. Tavoitteena on, että esimerkiksi kaikista pankkiautomaateista Virossa saa euroja kahden vuorokauden sisällä eli 3. tammikuuta mennessä. Alkuvaiheessa automaateista saa ainakin 5, 10 ja 50 euron seteleitä. Kolikolla toimivat automaatit hyväksyvät rinnakkaiskäyttövaiheen jälkeen ainoastaan euroja.

Viron kruunun pysyvä muuntokurssi on määritelty niin, että yksi euro vastaa 15,6466 Viron kruunua.

Nousevatko hinnat?

Viron kauppakamari on organisoinut reilun hinnoittelun sopimuksen, johon yrittäjät voivat liittyä. Sopimukseen liittyneet yritykset vakuuttavat, etteivät ne nosta euron käyttöönoton varjolla hintoja. Sopimukseen liittynyt yritys saa käyttää logoa, jonka perusteella kuluttaja näkee yrityksen kuuluvan sopimuksen piiriin. Virossa kuitenkin arvellaan, että hinnat eivät pysy täysin samoina, sillä paineita hintojen korotukseen on.

Maastrichtin kriteerit täyttyvät

Viro täyttää kaikki Maastrichtin sopimukset ehdot. Esimerkiksi Viron julkisen sektorin velka on ihan omaa luokkaansa: 7,2 prosenttia bruttokansantuotteesta. Samaan aikaan kaikkien EU-maiden yhteenlaskettu velka suhteessa bkt:hen on noussut jo yli 80 prosenttiin. Viron budjettialijäämä oli viime vuonna 1,7 prosenttia bruttokansantuotteesta, mikä on selvästi alle EU:n määrittelemän kolmen prosentin rajan. Toisaalta Viron työttömyys on noussut parissa vuodessa 5 prosentista lähes 15 prosenttiin. Talouspolitiikan päättäjät kuitenkin uskovat, että Viro saa eurosta ylimääräistä vetoapua talouteensa.

Lisätietoa:
Viro siirtyy euroon 2011
Eesti Pankin eurosivut viroksi ja englanniksi 
Euroopan keskuspankki
Euroinfo telefon 800 3330, Virossa toimiva eurolinja, ei toimi Suomesta soitettaessa.