Uutinen 4.1.2011

Viro siirtyi euroon

Viron eurostarttipussiEurostarttipussi oli suosittu joululahja Virossa. Kuva: Wikicommons

Viro liittyi 1. tammikuuta euroalueeseen. Kruunuilla voi tehdä käteismaksuja vielä kahden ensimmäisen viikon ajan. Virolaiset pankit vaihtavat kruunuja euroiksi kesäkuun loppuun 2011 saakka virallisella muuntokurssilla ilman palkkiota.

Viron kruunun pysyvä muuntokurssi on määritelty niin, että yksi euro vastaa 15,6466 Viron kruunua.

Kruunuilla ja euroilla voi maksaa käteissuorituksia siirtymäkauden eli tammikuun kahden ensimmäisen viikon ajan. Kruunuilla tehdyistä käteismaksuista vaihtorahaksi saa tammikuun alussa lähtökohtaisesti euroja. Kruunuja voi saada edelleen vaihtorahana, mutta ne poistunevat maksuliikenteestä varsin nopeasti. Rinnakkaiskäyttövaiheen päätyttyä ainoastaan eurot käyvät maksuvälineenä.

Oikea muuntokurssi

Kruunuhinnat on muunnettava eurohinnoiksi koko muuntokurssia käyttäen eikä muuntokurssia saa pyöristää tai muuten muuttaa. Jos Virossa huomaa, että uusi eurohinta on laskettu väärin, voi asiasta tehdä valituksen suoraan liikkeeseen tai tarvittaessa virolaisille kuluttajaviranomaisille. Viranomaiset seuraavat eurohintojen muuntamisen oikeellisuutta ja hintakehitystä.

Pankkitilit, laskut ja muu maksuliikenne

Tammikuun alusta alkaen Viron virallinen valuutta on euro ja virolaiset pankit muuntavat tileillä olevat varat automaattisesti kruunuista euroiksi ilman, että asiakkaan tarvitsee tehdä mitään itse. Suomesta Viroon maksettavat pankkisuoritukset ja laskut ovat euromääräisiä tammikuun ensimmäisestä päivästä alkaen aivan kuten kaikki tilisiirrot Viron sisäisessä maksuliikenteessä. Luottokortilla Virossa maksettaessa ovat kaikki suoritukset euromääräisiä vuoden alusta alkaen.

Kuinka kauan ylijääneitä kruunuja voi vaihtaa?

Virolaiset pankit vaihtavat kruunuja euroiksi ainakin kesäkuun loppuun 2011 saakka virallisella muuntokurssilla ja ilman palkkiota. Tämän jälkeen Suomen Pankkia Virossa vastaava Eesti Pank vaihtaa sekä vanhoja kruunuseteleitä että -kolikoita rajoittamattoman ajan virallisella muuntokurssilla ilman palkkiota.

Suomen Pankki vaihtaa kruunuseteleitä euroiksi vielä tammi–helmikuun 2011 ajan. Kolikoita ei vaihdeta. Suomalaisilla pankeilla tai rahanvaihtopisteillä ei ole enää velvollisuutta vaihtaa kruunuja euroiksi.

Lisätietoa:
Viro siirtyy euroon 2011
Eesti Pankin eurosivut viroksi ja englanniksi 
Euroopan keskuspankki
Euroinfo telefon 800 3330, Virossa toimiva eurolinja, ei toimi Suomesta soitettaessa