Uutinen 26.1.2011

Viro siirtyi euroon

Viron eurokolikkoKaikissa kolikoissa toistuu sama kuva-aihe eli maan kartta ja teksti ”Eesti”. Kolikot on suunnitellut virolainen taiteilija Lembit Lõhmus ja kolikot painaa Suomen Rahapaja. Kuva: EKP

Viro liittyi euroalueeseen vuoden alusta.   Kruunut ovat jääneet pois käytöstä 15. tammikuuta alkaen.

Virosta tuli euroalueen 17. jäsen ja samalla Suomea lähin euroa käyttävä maa. Samalla siitä tuli pohjoisen Euroopan kaikkein integroitunein valtio: vain Viro kuuluu EU:hun, Natoon, Schengen-alueeseen, OECD:hen ja nyt myös euroalueeseen. Viron liittyminen nosti euroa käyttävien EU-kansalaisten määrän 330 miljoonaan.

Muuntokurssi ja hinnat

Viron kruunun pysyvä muuntokurssi on määritelty niin, että yksi euro vastaa 15,6466 Viron kruunua. Kruunuhinnat on muunnettava eurohinnoiksi koko muuntokurssia käyttäen eikä muuntokurssia saa pyöristää tai muuten muuttaa. Jos Virossa huomaa, että uusi eurohinta on laskettu väärin, voi asiasta tehdä valituksen suoraan liikkeeseen tai tarvittaessa virolaisille kuluttajaviranomaisille. Viranomaiset seuraavat eurohintojen muuntamisen oikeellisuutta ja hintakehitystä.

Kruunua ja euroa käytetään rinnakkain 1.-14. tammikuuta 2011

Kaikista pankkiautomaateista Virossa saa euroja kahden vuorokauden sisällä eli 3. tammikuuta mennessä. Kruunuilla ja euroilla voi maksaa käteissuorituksia siirtymäkauden eli tammikuun kahden ensimmäisen viikon ajan. Kruunuilla tehdyssä käteismaksussa vaihtorahana käytetään tammikuun alussa lähtökohtaisesti euroja. Vaihtorahana voi saada edelleen kruunuja, mutta kruunut poistunevat maksuliikenteestä varsin nopeasti. Rinnakkaiskäyttövaiheen päätyttyä 15. tammikuuta ainoastaan eurot käyvät maksuvälineenä.

Pankkitilit, laskut ja muu maksuliikenne

Tammikuun alusta alkaen Viron virallinen valuutta on ollut euro ja virolaiset pankit muuttivat tileillä olevat varat automaattisesti kruunuista euroiksi ilman, että asiakkaan tarvitsee tehdä mitään itse. Suomesta Viroon maksettavat pankkisuoritukset ja laskut ovat euromääräisiä tammikuun ensimmäisestä päivästä alkaen aivan kuten kaikki tilisiirrot Viron sisäisessä maksuliikenteessä. Luottokortilla Virossa maksettaessa ovat kaikki suoritukset olleet euromääräisiä vuoden alusta alkaen.

Kuinka kauan ylijääneitä kruunuja voi vaihtaa?

José Manuel Barroso, Andrus Ansip,Matti Vanhanen ja Lawrence Gonzi keskustelevat Viron euroon liittymisestä. Kuva: Euroopan komissioJosé Manuel Barroso, Viron pääministeri Andrus Ansip, Matti Vanhanen ja Maltan pääministeri Lawrence Gonzi keskustelevat Viron euroon liittymisestä. Kuva: Euroopan komissio

Virolaiset pankit vaihtavat kruunuja euroiksi joulukuun 2010 alusta ainakin kesäkuun loppuun 2011 saakka virallisella muuntokurssilla ja ilman palkkiota. Tämän jälkeen Suomen Pankkia Virossa vastaava Eesti Pank vaihtaa sekä vanhoja kruunuseteleitä että  -kolikoita rajoittamattoman ajan virallisella muuntokurssilla ilman palkkiota.

Suomen Pankki vaihtaa kruunuseteleitä euroiksi tammi-helmikuun 2011 ajan. Kolikoita se ei vaihda.

Eurokolikot ja -setelit käyvät Suomessa ja Virossa

Suomalaiset eurokolikot käyvät maksuvälineinä Virossa samoin kuin muiden euromaiden kolikot. Virolaiset eurokolikot ovat vastaavasti laillisia maksuvälineitä muissa euroalueen maissa, myös meillä Suomessa. Virossa otettiin käyttöön myös 1 ja 2 sentin kolikot ja ne ovat laillisia maksuvälineitä myös Suomessa. Tämä ei kuitenkaan kumoa Suomessa noudatettavaa pyöristyssääntöä eli käteismaksun pyöristämistä lähimpään viiteen senttiin.

Viro ja Maastrichtin kriteerit

EKPEuroopan keskuspankin tärkein tehtävä on ylläpitää euron ostovoimaa ja siten hintavakautta euroalueella. Kuva: Euroopan komissio

Jotta jäsenmaa voi liittyä euroon, on Maastrichtin kriteereiden täytyttävä. Nämä ovat:

  • hintojen vakaus: inflaatioaste ei saa ylittää niiden kolmen jäsenvaltion keskimääräistä inflaatioastetta, joissa inflaatio on ollut alhaisin, yli 1,5 prosenttia
  • korkotaso: pitkäaikaiset korot saavat vaihdella enintään 2 prosenttia suhteessa niiden kolmen maan keskimääräisiin korkoihin, joissa korkotaso on alhaisin
  • alijäämä: julkisen talouden alijäämä saa olla enintään 3 prosenttia bkt:sta
  • julkinen velka: velka saa olla korkeintaan 60 prosenttia bkt:sta
  • valuuttakurssien vakaus: valuuttakurssien on pysyttävä sallitussa vaihteluvälissä kahden vuoden ajan ennen euron käyttöönottoa.

Viro täyttää kaikki ehdot. Esimerkiksi Viron julkisen sektorin velka on ihan omaa luokkaansa: 7,2 prosenttia bruttokansantuotteesta. Samaan aikaan kaikkien EU-maiden yhteenlaskettu velka suhteessa BKT:hen on noussut jo yli 80 prosenttiin. Viron budjettialijäämä oli viime vuonna 1,7 prosenttia bruttokansantuotteesta, mikä on selvästi alle EU:n määrittelemän kolmen prosentin rajan. Toisaalta Viron työttömyys on noussut parissa vuodessa 5 prosentista lähes 15 prosenttiin. Talouspolitiikan päättäjät kuitenkin uskovat, että Viro saa eurosta ylimääräistä vetoapua talouteensa.

Lisätietoa:
Eesti Pankin eurosivut viroksi ja englanniksi 
Euroopan keskuspankki
Euroinfo telefon 800 3330, Virossa toimiva eurolinja, ei toimi Suomesta soitettaessa.