Uutinen 28.1.2011

EU:n ulkoministerit keskustelevat Tunisiasta, Libanonista ja Valko-Venäjästä

Tiedote 24/2011
28.1.2011

Euroopan unionin ulkoasiainneuvosto kokoontuu 31. tammikuuta Brysselissä. Kokouksen pääaiheita ovat Tunisian, Libanonin ja Valko-Venäjän viimeaikojen poliittiset tilanteet sekä EU:n toimet kyseisillä alueilla. Suomesta neuvoston kokoukseen osallistuu ulkoministeri Alexander Stubb.

Ministerit keskustelevat Tunisian tilanteesta joulukuussa alkaneiden levottomuuksien, presidentin eron ja väliaikaisen hallituksen muodostamisen jälkeen. Suomi painottaa, että EU:n on oltava valmis tukemaan Tunisian taloudellisia ja yhteiskunnallisia reformeja. Unionin välittömänä prioriteettina on oltava varautuminen maan vaaliprosessin tukemiseen. EU:n on kuitenkin tukiessaan muistettava, että kyseessä on Tunisian ja tunisialaisten oma prosessi.

Neuvosto käsittelee myös Libanonia. Libanonin epävakaa tilanne paheni entisestään maan hallituksen kaaduttua. Väkivaltaisten yhteenottojen välttämiseksi on tärkeää saada maahan nopeasti uusi hallitus, jonka kokoonpano heijastaa vaalituloksia ja joka kunnioittaa maan yhtenäisyyttä, suvereniteettia ja kansainvälistä oikeutta. EU:n on jatkettava edellisen pääministerin murhaa tutkivan erityistuomioistuimen tukemista. Lisäksi unionin on ylläpidettävä hyviä keskusteluyhteyksiä alueellisiin toimijoihin, sillä heidän vaikutusmahdollisuudet Libanonin tilanteeseen ovat keskeisiä.

Ministerit keskustelevat Valko-Venäjän tilanteesta ja EU:n toimista. EU harkitsee keskeytettyjen pakotteiden voimaan palauttamista ja laajentamista, mikäli Valko-Venäjän vaalien jälkeen pidätettyjä ei välittömästi vapauteta ja kansalaisyhteiskuntaan kohdistuvat sortotoimet jatkuvat. Suomi on valmis hyväksymään EU:n pakotteet, mutta muistuttaa, että tukea kansalaisyhteiskunnalle ja ehdollista vuoropuhelua Valko-Venäjän kanssa on jatkettava. Valko-Venäjän eristäminen vaikeuttaa maan lähentymistä Euroopan unioniin pitkällä tähtäimellä.

Korkea edustaja Catherine Ashton kertoo neuvostossa jatkotyöstä unionin strategisten kumppanuuksien kehittämiseksi. Suomen mukaan joulukuussa toimintansa aloittanut ulkosuhdehallinto on jatkotyössä keskeisessä asemassa. Neuvosto keskustelee myös Venäjästä. Suomen tavoitteena on käydä Venäjästä strategisempaa keskustelua ja vahvistaa EU:n yhteistä näkemystä Venäjän kehityksestä sekä tämän vuosikymmenen EU-Venäjä-suhteiden avaintavoitteista ja tarvittavista toimenpiteistä.

Lisäksi neuvosto käsittelee Sudania ja Norsunluurannikkoa. Ministerit keskustelevat Sudanin kansanäänestyksen jälkeisestä tilanteesta ja EU:n toimenpiteistä maassa. Suomen mukaan nyt on tärkeää keskittyä rauhansopimuksen ja kansanäänestyksen jälkeisen ajan avoinna olevien kysymysten ratkaisuun. Ministerit keskustelevat edelleen Norsunluurannikon tilanteesta. Suomi tukee kansainvälisen yhteisön pyrkimyksiä saavuttaa Norsunluurannikon marraskuisen presidenttivaalin jälkeiseen kriisiin ratkaisu neuvotteluteitse ja välttää sotilaallista väliintuloa. Muita neuvoston aiheita ovat Iranin ydinohjelma, Sahelin alueen tilanne ja unionin suhtautuminen uskonnonvapauteen.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Lasse Keisalo, ulkoministeriön EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksikkö, puh. 09 1605 5330 tai 040 505 2046, ja ulkoministerin diplomaattiavustaja Päivi Pohjanheimo, puh. 09 1605 5332 tai 040 511 3786